gyros_glykopatates2
clock icon
40'

Χειροποίητος γύρος με τηγανητές γλυκοπατάτες

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τις πατάτες

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο
  • Για τον γύρο

  • 1,5 κιλό λαιμό χοιρινό, άκοπο
  • 2 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι, σε σκόνη
  • 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας σέλινο, σε σκόνη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • Για τη sour cream

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα παιδιά της νέας χιλιετίας, οι Millenials, θέλουν νόστιμο και υγιεινό φαγητό κι αυτός ο γύρος με τις γλυκοπατάτες είναι αυτό ακριβώς.

Γύρος: Κόβουμε τον χοιρινό λαιμό σε πολύ λεπτές φέτες πάχους περίπου 3-5 χιλ. Τον μαρινάρουμε με όλα τα υλικά για περίπου 12 ώρες. Έπειτα βάζουμε το κρέας σε μεταλλικές σούβλες και περνάμε τα κομμάτια σαν να σχηματίζουμε το αγγλικό γράμμα S. Ψήνουμε στα κάρβουνα σε δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τα συνεχώς.

Sour cream: Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για την κρέμα και τα ανακατεύουμε.

Γλυκοπατάτες: Κόβουμε σε λεπτά στικ τις γλυκοπατάτες και τις τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο. Μόλις είναι καραμελωμένο και ψημένο το κρέας, το βγάζουμε και το κόβουμε σαν γύρο.

Σερβίρουμε αμέσως μαζί με τις γλυκοπατάτες και τη sour cream.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Γύρος: Κόβουμε τον χοιρινό λαιμό σε πολύ λεπτές φέτες πάχους περίπου 3-5 χιλ. Τον μαρινάρουμε με όλα τα υλικά για περίπου 12 ώρες. Έπειτα βάζουμε το κρέας σε μεταλλικές σούβλες και περνάμε τα κομμάτια σαν να σχηματίζουμε το αγγλικό γράμμα S. Ψήνουμε στα κάρβουνα σε δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τα συνεχώς.

Βήμα 2

Sour cream: Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για την κρέμα και τα ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Γλυκοπατάτες: Κόβουμε σε λεπτά στικ τις γλυκοπατάτες και τις τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο. Μόλις είναι καραμελωμένο και ψημένο το κρέας, το βγάζουμε και το κόβουμε σαν γύρο.

Βήμα 4

Σερβίρουμε αμέσως μαζί με τις γλυκοπατάτες και τη sour cream.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM