Για πολλούς το ζήτημα της υγιεινής διατροφής τίθεται ως προτεραιότητα στο πλάνο διαμόρφωσης της καθημερινής τους σίτισης αλλά και των προϊοντικών τους επιλογών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, των παντοπωλείων, των ντελικατέσεν.

Μήπως όμως κάποια τρόφιμα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε, χωρίς ίχνος αμφισβήτησης, απολύτως υγιεινά, τελικά δεν είναι; Και μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινά από αυτές τις «υγιεινές» κατά τ’ άλλα, προτάσεις διατροφής; Αυτά είναι τα τρόφιμα τα οποία παρά το θετικό πρόσημο που έχουν κερδίσει στη διατροφική συνείδηση του μέσου καταναλωτή, καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε με περισσότερο σκεπτικισμό.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Γενικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι καταναλώνοντας ένα επιδόρπιο γιαουρτιού έχουν λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες του γιαουρτιού, και μάλιστα χωρίς καν να επιβαρυνθούν με περιττές θερμίδες ή λιπαρά. Τι θελκτικότερο άλλωστε να κυκλοφορεί στην αγορά ένα γιαούρτι με ευχάριστη γεύση, έντονο φρουτώδες άρωμα και βελούδινη υφή; Διαβάζοντας, ωστόσο, κανείς, αναλυτικά, τα συστατικά των επιδορπίων γιαουρτιού στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα διαπιστώσει ότι πολύ πιθανόν αυτό το «γιαούρτι» να περιέχει βούτυρο γάλακτος, άμυλο, φρουκτόζη, ζελατίνη, αρωματικές ύλες και άλλες συμπληρωματικές ζαχαρούχες ουσίες που το υποβαθμίζουν θρεπτικά σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι και συγχρόνως συνθέτουν το προφίλ ενός «εκρηκτικού» σε θερμίδες, προϊόντος.

Αλείμματα ξηρών καρπών με σοκολάτα

Τα αλείμματα όλων των ξηρών καρπών είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Όμως, όταν τα προμηθευόμαστε από το εμπόριο (και δεν τα φτιάχνουμε μόνοι μας) και ειδικά εκείνα που περιέχουν σοκολάτα, πολύ συχνά καταλήγουμε σε όχι και τόσο υγιεινές επιλογές, με υψηλή την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή σε διάφορες άλλες γλυκαντικές ουσίες που μπορεί μεν να αναβαθμίζουν τη γεύση αλλά επιβαρύνουν σημαντικά την ζυγαριά και κατ’ επέκταση τον οργανισμό μας. Έτσι, διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες και δίνουμε προσοχή στο ποσοστό των καρπών (ιδανικά επιλέγουμε εκείνα που αναγράφουν ότι είναι από 100% πολτοποιημένο φυσικό καρπό), αποφεύγουμε, βεβαίως, αυτά που είναι εμπλουτισμένα και με σοκολάτα και τέλος δίνουμε σημασία σε τυχόν άλλα λιπαρά που μπορεί να περιέχονται όπως π.χ. στο φοινικέλαιο.

Μπάρες δημητριακών

Πολλοί από εμάς έχουμε συχνά αναρωτηθεί αν οι μπάρες δημητριακών που συνήθως τις επιλέγουμε μεταξύ των γευμάτων στο γραφείο ή μεταξύ των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, είναι μία υγιεινή συνήθεια ή μία συνήθεια που μας βαραίνει με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι ειδικοί λένε ναι στις μπάρες δημητριακών (συμβουλεύουν δε να είναι σπιτικές) όμως με μέτρο και αφού έχουμε πρώτα διαβάσει τα συστατικά της συσκευασίας τους. Πιο συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί μία μπάρα υγιεινή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (ιδανικός συνδυασμός είναι το σιτάρι με τη βρώμη ολικής άλεσης), και βέβαια χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες (προσοχή γιατί αυξάνονται σημαντικά με την προσθήκη ξηρών καρπών και μελιού).

Sushi

Ναι, οι ασιατικές λιχουδιές είναι υπέροχες και το ψάρι μία εκπληκτική τροφή για τον οργανισμό μας, όταν όμως προσφέρεται με λευκό ρύζι και αυτόν τον συνδυασμό τον λαμβάνουμε με σάλτσα σόγιας τότε οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβαίνουν κατακόρυφα όπως και τα επίπεδα πρόσληψης νατρίου. Και ως γνωστόν το πολύ αλάτι βλάπτει! Επίσης, πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή και στο ψάρι, καθώς ο φρέσκος τόνος και ο σολομός έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για συσσώρευση βαρέων μετάλλων λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης των θαλασσών.