Κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο, η σούπα με μπρόκολο με κάποιου είδους μπλε τυρί υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές κουζίνες όπου συναντά κανείς συνδυασμούς με στίλτον, ροκφόρ και γκοργκονζόλα, αλλά και μα κίτρινα τυριά όπως τσένταρ ή παρμεζάνα.
Υλικά
- 1 μπρόκολο (ο κορμός και τα κλωνάρια κομμένοι σε κυβάκια και τα άνθη ξεχωριστά)
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεσαία πατάτα σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 25 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
- 100 γρ. μπλέ τυρί Δανίας Danablu, ή στίλτον, ή ροκφόρ, ή γκοργονζόλα
- 1.2 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου)
Μερίδες: 8-10
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψιλοκόβετε και μαζεύετε όλα τα υλικά γύρω σας (mise-en-place). Στο μπρόκολο κόβετε όλα τα κλωνάρια σε μικρά κυβάκια γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στη σούπα. Στη συνέχεια κόβετε και τους ανθούς και τους τοποθετείτε ξεχωριστά γιατί θα μπουν αργότερα στη σούπα και όχι με τα πιο σκληρά κλωνάρια.
Βήμα 2
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ήπια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι για να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα, για περίπου 4-5 λεπτά.
Προσθέτετε το βούτυρο και στη συνέχεια το πράσο, σέλερι και πατάτα (το μπρόκολο, όχι ακόμη). Έχετε πάντα χαμηλή φωτιά και σ’ αυτό το στάδιο περιμένετε να αρχίσουν να σοτάρονται τα λαχανικά ώστε να αρχίσουν να μαραίνονται βγάζοντας τους χυμούς τους. Για να τα βοηθήσετε, κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα, για τα επόμενα 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ανοίγετε το καπάκι και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και μαζί τα καθαρισμένα πιο σκληρά κομμάτια απ’ τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μπρόκολου, χωρίς τα μαλακά άνθη. Ξανακλείνετε την κατσαρόλα και τα βράζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν.
Βήμα 4
Προσθέτετε τα άνθη του μπρόκολου και τα βράζετε όλα μαζί πια, για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. (Σ΄ αυτό το σημείο μπορείτε να αποσύρετε στα 2-3 λεπτά κάποια μικρά άνθη μπρόκολου, ώστε αργότερα να μπουν με διακοσμητικό ρόλο στα σερβιρισμένα πιάτα ή στην σουπιέρα).
Βήμα 5
Ελέγχετε ότι όλα τα λαχανικά σας είναι αρκετά μαλακά για να πολτοποιηθούν με ένα μίξερ χειρός και σβήνετε τη φωτιά. Πολτοποιείτε με το μίξερ και δημιουργείτε μια σούπα σχετικά παχύρρευστη.
Βήμα 6
Προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια την περισσότερη ποσότητα από το μπλε τυρί τρίβοντάς το με το χέρι, ώστε να λιώσει ανακατεύοντάς το μέσα στη καυτή σούπα.
Αν θέλετε, κρατάτε και απ’ το τυρί λίγη ποσότητα, για την τελική διακόσμηση των πιάτων. Διακοσμείτε με λίγα άνθη μπρόκολου και τρίμματα τυριού που έχετε κρατήσει προς τούτο.