pougkia sfoliatas me praso anoigma
clock icon
50'

Πουγκιά σφολιάτας με πράσο και φέτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 5 πράσα, σε ροδέλες
  • 250 γρ. φέτα ΠΟΠ ΓΑΛΠΟ, θρυμματισμένη
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • 3 αυγά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι
  •   θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Συνοδεύστε τα πουγκιά σφολιάτας με τσάτνεϊ μάνγκο ή κάποια γλυκόξινη μαρμελάδα της αρεσκείας σας, τους ταιριάζουν πολύ.

Αυτά τα πουγκάκια σφολιάτας γεμισμένα με πράσο και φέτα είναι ένας πρώτης τάξεως ορεκτικό που ετοιμάζεται αρκετά εύκολα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα πράσα για 15΄- 20΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα τα πράσα, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, τα δύο αυγά, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτισμα γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσες μερίδες.

Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε οριζόντια και κάθετα με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουμε 12 ή 16 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού, κατόπιν πιάνουμε τις 4 άκρες της σφολιάτας με τα δάχτυλα και τις φέρνουμε προς το κέντρο, πιέζοντας να κλείσουν και να σχηματίσουν πουγκάκια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το τρίτο αυγό και αλείφουμε με αυτό τα πουγκάκια. Τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τα ψήνουμε για 25΄-30΄ μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα πράσα για 15΄- 20΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα τα πράσα, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, τα δύο αυγά, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτισμα γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσες μερίδες.

Βήμα 4

Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε οριζόντια και κάθετα με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουμε 12 ή 16 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού, κατόπιν πιάνουμε τις 4 άκρες της σφολιάτας με τα δάχτυλα και τις φέρνουμε προς το κέντρο, πιέζοντας να κλείσουν και να σχηματίσουν πουγκάκια.

Βήμα 5

Σε ένα μπολ χτυπάμε το τρίτο αυγό και αλείφουμε με αυτό τα πουγκάκια. Τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τα ψήνουμε για 25΄-30΄ μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.