Ποιος δεν αγαπά τα μακαρόνια; Ίσως ελάχιστοι στον κόσμο και κάποιοι από αυτούς κάνουν κάποιες εξαιρέσεις όταν η σάλτσα έχει μέσα αγαπημένα τους υλικά. Ακόμα κι εκείνοι που έχουν κάποια δυσανεξία π.χ. στη γλουτένη, που δεν πρέπει να καταναλώσουν προϊόντα από σιτάρι, έχουν πλέον και αυτοί τις επιλογές τους, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά χωρίς χωρίς γλουτένη, από άλλα άλευρα.

Έτσι κι εμείς είπαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο όλες εκείνες τις «αθώες ή ένοχες» απολαύσεις, γιατί το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη για επιβίωση, αλλά και απόλαυση. Και στα μακαρόνια η σάλτσα είναι που μπορεί να τα χαλάσει (αν δεν γίνει σωστά) ή να τα απογειώσει γευστικά. Μπορεί να είναι πληθωρική, φουλ στις θερμίδες, αλλά και από την άλλη λιτή και απέριττη.

Γι’ αυτό από εσάς χρειάζεται προσοχή στην εκτέλεση, κάθε συνταγή που σας προτείνουμε έχει και τα μυστικά για την επιτυχία της. Και επειδή έχουμε ποικιλία από κλασικές ελληνικές, αγαπημένες διεθνείς, αλλά και πιο πρωτότυπες συνταγές, σίγουρα θα βρείτε κι εσείς ανάμεσά τους κάποιες που θα καθιερωθούν στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Οι διεθνείς και αγαπημένες

Ιταλικά σπαγγέτι με σάλτσα ψητής ντομάτας
Η σάλτσα ντομάτας είναι από τις πιο κλασικές και αγαπημένες σάλτσες για τα σπαγγέτι και τα λιγκουίνι. Επειδή όσο κρυώνει ο καιρός δεν έχουμε φρέσκες ώριμες ντομάτες, οι ντομάτες σε κονσέρβα μας δίνουν τη λύση και γίνονται πιο νόστιμες όταν τις ψήσουμε στον φούρνο.

Η τέλεια σάλτσα Μπολονέζ
Ποιος λέει όχι σε ένα λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια με κιμά; Φτιάχνουμε λοιπόν την τέλεια σάλτσα μπολονέζ και το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του!

Αυθεντική καρμπονάρα
Η κλασική ιταλική καρμπονάρα φτιαγμένη όπως πρέπει!

Σπαγγέτι αματριτσιάνα με ντομάτα και κάππαρη
Απλή και πάντα κλασική μακαρονάδα αματριτσιάνα. Ένα πιάτο που ετοιμάζουμε σε χρόνο dt με λίγα υλικά.

Πέστο Τζενοβέζε
Το πέστο Τζενοβέζε είναι μια σάλτσα που κατάγεται από τη βορειοδυτική Ιταλία, δηλαδή την περιοχή της Λιγυρίας, που έχει πρωτεύουσα τη Γένοβα και βλέπει στο Τυρρηνικό πέλαγος.

Μακαρονάδα cacio e pepe
H διάσημη ιταλική μακαρονάδα cacio e pepe με τη μέθοδο Λάμπρου Βακιάρου. Σε μισή ώρα τρώμε! Ολοι στο τραπέζι!

Μακαρονάδα Αλφρέντο με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
Φτιάχνουμε μια από τις πιο κλασικές και νόστιμες μακαρονάδες, δηλαδή, σπαγγέτι Αλφρέντο. Με λίγα υλικά ετοιμάζουμε ένα απολαυστικό και γρήγορο πιάτο.


Οι παραδοσιακές

Η τέλεια μακαρονάδα με κιμά
Ποιος δεν υποκλίνεται στη νοστιμιά μιας καλοφτιαγμένης μακαρονάδας με κιμά; Πόσο μάλλον στην τέλεια εκδοχή της!

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και σπαγγέτο
Μια μακαρονάδα με πλούσια ντοματένια σάλτσα και κεφτεδάκια είναι από τα φαγητά, που τιμά δεόντως όλη η οικογένεια!

Bίδες με σάλτσα τόνου στον φούρνο
Φτιάχνουμε απολαυστικές βίδες με σάλτσα τόνου στον φούρνο. Σε λιγότερο από μία ώρα θα έχετε ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών.

Κόκορας κρασάτος με χειροποίητα μακαρόνια
Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε χειροποίητα μακαρόνια και τα συνοδεύουμε με πικάντικο κόκορα με μανιτάρια στον φούρνο.


Παστιτσάδα με κοτόπουλο
Αναζητώντας εκείνη τη γεύση, που ορίζει το ελληνικό comfort food, στη σκέψη όλων έρχεται ένα κοκκινιστό. Η παστιτσάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα λαχταριστό κοκκινιστό, χάρη στο σπετσερικό. Είναι το φαγητό που θα γεμίσει το τραπέζι μας αναμνήσεις. Σερβίρεται απαραιτήτως με χοντρό μακαρόνι!

Οι πιο πρωτότυπες

Μακαρόνια με κιμά με τριμμένη κολοκύθα
Η εποχή της κολοκύθας είναι τώρα και αν ψάχνετε συνεχώς τρόπους να την εντάξετε στα καθημερινά σας μαγειρέματα, δοκιμάστε την στην κλασική συνταγή με κιμά. Θα λατρέψετε το αποτέλεσμα!

Γαρίδες «παστιτσάδα»
H παστιτσάδα είναι ένα κοκκινιστό με κόκορα και χοντρό μακαρόνι με το εμβληματικό μπαχαρικό της Κέρκυρας, το σπετσιερικό (σπετσιέρης = φαρμακοποιός). Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών με βασικά υλικά την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την πάπρικα.

Σπαγγέτι με σάλτσα από σιγομαγειρεμένο κολοκύθι
Αυτή η σάλτσα από κολοκύθι είναι πανεύκολη κι έχει μια ιδιαίτερη γλύκα που θα κάνει τα ζυμαρικά σας ανάρπαστα.

Σπαγγέτι με σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και αμύγδαλα
Αυτά τα σπαγγέτι της ερευνήτριας της ελληνικής κουζίνας Μαρίας Διακάτου, έχουν την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης και των καβουρδισμένων αμυγδάλων και φτιάχνονται πολύ εύκολα.