Οι παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές γίνονται πραγματικά έργα τέχνης, που σερβίρονται με έναν απόλυτα δημιουργικό τρόπο χωρίς όμως να χάνουν το αυθεντικό τους DNA. Αυτά είναι τα πιάτα που μπορεί να γευτεί κανείς στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Lindos Blu, στη Λίνδο. Ο Δημήτρης Κονταράτος παρουσιάζει στο Five Senses μια διαφορετική εκδοχή των γεμιστών

Οι ντομάτες και οι πιπεριές γεμίζονται με ρύζι, τραχανά και πλιγούρι, ενώ δεν λείπει το στοιχείο-έκπληξη, οι μπουκιές κολοχτύπας και τα μανιτάρια shiitake και agaricus.

Γεμιστά με κολοχτύπα

1 ώρα και 15΄ • Εύκολο • Για 4 άτομα

• 200 γρ. κολοχτύπα ή αστακό
• 1 ντομάτα
• 1 κρεμμύδι ξηρό
• 1 κολοκύθι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 πιπεριά κόκκινη
• 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
• 1 μανιτάρι agaricus
• 1 μανιτάρι shiitake
• 20 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
• 50 γρ. λευκό ξηρό κρασί
• 100 γρ. ρύζι
• 100 γρ. πλιγούρι
• 100 γρ. τραχανά
• 250 γρ. ζωμό ψαριού ή λαχανικών
• λίγο δυόσμο & μαϊντανό
• 3-4 ντομάτες μεγάλες για γέμιση
• 2-3 πιπεριές για γέμιση
• αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το αρωματικό γιούρτι
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 5 φύλλα δυόσμο
• 5 φύλλα άνηθο
• 2 κλωναράκια μαϊντανό
• ξύσμα και χυμό από λεμόνι και λάιμ
• αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι στο ελαιόλαδο, μαζί με τη σάρκα από κολοχτύπα ή αστακό σε κομματάκια. Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι, το πλιγούρι, τον τραχανά και τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Μόλις κρυώσει το μείγμα, ρίχνουμε τα αρωματικά και γεμίζουμε τα λαχανικά. Τα ψήνουμε στους 185οC για περίπου 20΄-25΄ σε ταψί ή σε κλειστό σκεύος στους 200οC για 8΄-12΄.

Αρωματικό γιαούρτι: Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό των εσπεριδοειδών. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα γεμιστά και συνοδεύουμε με το αρωματικό γιαούρτι