Ο Γιάννης Παρίκος ετοιμάζει κλασικά γεμιστά στο Sea Rocks της Πάρου. Στο νέο all day beach bar στον Αμπελά, οι ελληνικές συνταγές δίνονται με μοντέρνες πινελιές από τον βραβευμένο σεφ. Σε αυτή την κλασική συνταγή για γεμιστά συμπρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι σταφίδες και το κουκουνάρι.
1 ώρα και 45΄ • Εύκολο
Υλικά για 4 άτομα
4 μέτριες ντομάτες + 1 επιπλέον πολτοποιημένη
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
150 γρ. κρεμμύδι
80 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
λίγο φρέσκο θυμάρι
300 γρ. ρύζι για γεμιστά
30 γρ. δυόσμο
40 γρ. σταφίδα κορινθιακή
40 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. πατάτες
αλάτι ημίχοντρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ανοίγουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές από την επάνω μεριά και τις αδειάζουμε κρατώντας το εσωτερικό από τις ντομάτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε για περίπου 1΄.
Κατόπιν προσθέτουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τη μια ολόκληρη ντομάτα, πολτοποιημένα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση το ρύζι και προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Με το μείγμα γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα 2/3 και τα τοποθετούμε σε ταψί. Ανάμεσά τους τοποθετούμε πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Προσθέτουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό ή ζωμό λαχανικών, περιχύνουμε τα λαχανικά μας από πάνω με επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ημίχοντρο αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180οC σε προθερμασμένο φούρνο.