Η Κύθνος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και προσφέρονται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Ξεχωρίζει για τις αμέτρητες παραλίες, τα γραφικά χωριά και το πεντανόστιμο φαγητό. Είναι εντυπωσιακό ότι σε έναν τόσο μικρό τόπο συγκεντρώνεται τόση ομορφιά (100 παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά) και παράλληλα υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την παραγωγή προϊόντων. Κριθάρι, όσπρια, μποστανικά και θυμαρίσιο μέλι είναι μόνο μερικά από όσα παράγει η Κύθνος. Επίσης η κτηνοτροφία της είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη αφού στο νησί εκτρέφονται κυρίως χοιρινά και αμνοερίφια αλλά και κάποια λίγα βοοειδή. Τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα ψωμιά και τα αρτοποιήματά της είναι δημοφιλή εντός και εκτός νησιού, το ίδιο και τα παραδοσιακά γλυκά της και οι ιδιαίτερες πίτες της. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες που αξίζει κανείς να ζήσει όταν βρεθεί εκεί.

Η Πελέγρα
Στα γραφικά σοκάκια της πανέμορφης Δρυοπίδας το μέρος αυτό είναι ό,τι πρέπει για φαγητό, ειδικά για τα καλοκαιρινά μεσημέρια μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο. Εδώ η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχει την τιμητική της και τα υλικά του νησιού είναι στο επίκεντρο. Η σαλάτα με παξιμάδια, ντοματίνια, κάπαρη και μπόλικο, θερμιώτικο τρίμμα (το πιο γνωστό τυρί της Κύθνου με τη βουτυράτη γεύση και την ξινούτσικη επίγευση) είναι πεντανόστιμη και τα σφουγγάτα αφράτα και ανάλαφρα σαν μικρά συννεφάκια που λιώνουν στο στόμα. Στα best seller τα γεμιστά, το παστίτσιο, το κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες και η γαριδομακαρονάδα.
Δρυοπίδα, τηλ.: 22810 32 322

Μαργιώρα
Στο παλιό αρχοντικό του 1866 στεγάζεται αυτό το εστιατόριο που ξεχωρίζει για την υπέροχη αισθητική του και τα δημιουργικά πιάτα του σεφ Άρη Ρούσσου που έχουν αμιγώς κυκλαδίτικο χαρακτήρα. Στο πρωινό οι τηγανίτες με μέλι Κύθνου, οι χειροποίητες πίτες και ο πεντανόστιμος καγιανάς με λούζα Τήνου και τρίμμα Κύθνου κλέβουν τις εντυπώσεις. Όσο για το υπόλοιπο μενού, το ταρτάρ μόσχου με Βολάκι Τήνου και ζαταάρ, η πλακόπιτα (flatbread) με αρνί μετσοβόνε και μελιτζάνα, η αστακομακαρονάδα με χειροποίητα ζυμαρικά και εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά. Γαλακτομπούρεκο με παγωτό αρμπαρόριζα και σοκολατένιο cremeux, αλμυρή καραμέλα με παλαιωμένο τσίπουρο και παγωτό βανίλια συμπληρώνουν γλυκά κάθε γεύμα. Την πλούσια λίστα ελληνικών κρασιών έχει επιμεληθεί ο Άρης Σκλαβενίτης ενώ τα τολμηρά signature cocktails του βραβευμένου Πάνου Κανατσούλη.
Χώρα, τηλ.: 22810 31 809

Mirra
Κομψό και χαλαρό αυτό το all-day μαγαζί του Νικόλα Λαμπρογιώργου (βλ. Milos, Vezene) στον Μέριχα κάνει τη διαφορά. Στα πρωϊνά του τα πολύχρωμα και θρεπτικά power bowls, γεμάτα λαχταριστά φρέσκα φρούτα, γιαούρτι και δημητριακά, και οι πληθωρικές ομελέτες κλέβουν τις εντυπώσεις. Επίσης είναι η καλύτερη επιλογή για comfort food, με ιταλικές και αμερικάνικες επιρροές, πλάι στη θάλασσα. Σερβίρει αέρινη και τραγανή pinsa σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, μπέργκερ από εκλεκτότατο κιμά και ολόφρεσκα χειροποίητα ζυμαρικά, ειδικά αυτά με την τρούφα είναι εξαιρετικά. Στα plus η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών από την σύζυγο του Νικόλα, Κωνσταντίνα Ρούσου.
Μέριχας, τηλ.: 694 7778 768

Κούτσικος
Καταπράσινη αυλή, ντόπια κρέατα, ψητά και σουβλιστά, μαμαδίστικα μαγειρευτά και περιποιημένα μεζεδάκια. Με δυο λόγια, η απόλυτη οικογενειακή ταβέρνα. Τα μαγειρευτά του είναι πραγματικά σαν να έχουν βγει από σπιτική κουζίνα: γίδα βραστή και κατσικάκι λεμονάτο, σκέτο λουκούμι, κοκκινιστό κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα και ιμάμ μπαϊλντί με ολόγλυκες μελιτζάνες, ντοματούλα φρέσκια και μπόλικα μελωμένα κρεμμύδια, τρυφερά αμπελοφάσουλα και φουρνιστά ρεβίθια είναι μόνο μερικά από όσα μπορείτε να απολαύσετε. Εξαιρετικοί και οι μεζέδες, με πρώτα τα σφουγγάτα, τους κολοκυθοκεφτέδες και τη σαλάτα με κάππαρη. Ό,τι φτιάχνουν είναι από τον κήπο τους και τα δικά τους ζώα κι αυτό από μόνο του κάνει την ποιότητα αδιαπραγμάτευτη.
Λουτρά, τηλ.: 22810 31 185

Hamsa
Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου (βλ. «La Guérite», Κυανή Ακτή) υπογράφει το μενού ενός «επίγειου παραδείσου» που έχει στηθεί στην παραλία Μαρτινάκια και σας προκαλεί να περάσετε εκεί όλη σας την ημέρα. Τα πιάτα του έχουν βαθιά νοστιμιά και φινέτσα αφού ισορροπούν σωστά ανάμεσα στις συνταγές της παράδοσης και στις τεχνικές της νέας εποχής. Μεγάλοι πρωταγωνιστές τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και τα λαχανικά δικής τους παραγωγής. Αρωματικά σεβίτσε, ζουμερά ψητά και ωραία χυλωμένα μαγειρευτά αξίζουν δοκιμής, το ίδιο και οι ολόφρεσκιες δροσερές σαλάτες που λειτουργούν άνετα ως κύρια γεύματα. Ευφάνταστα κοκτέιλ και κρασιά, λίγα αλλά εκλεκτά, συμπληρώνουν τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το Hamsa.
Μαρτινακια Κυθνος, τηλ.: 22810 32 951

Και τώρα που μάθατε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στην Κύθνο μπορείτε να αναζητήσετε και να απολαύσετε τα γαστρονομικά διαμάντια και άλλων νησιών, όπως για παράδειγμα της Τήνου

Το άρθρο της εβδομάδας