Ζουμερά, με πεντανόστιμη σάρκα, γλυκιά γεύση, χαρακτηριστικό άρωμα. Μπορούμε να τα απολαύσουμε έτσι όπως η φύση μας τα προσφέρει ως σνακ ή επιδόρπιο, να τα ενσωματώσουμε σε γλυκές, αλλά και σε αλμυρές συνταγές, να τα αξιοποιήσουμε εντός του κλασικού φυσικού χυμού πορτοκάλι ή ενός πορτοκαλένιου Smoothie. Τα μανταρίνια είναι στην εποχή τους. Τα βρίσκουμε στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στο καθημερινό μας μενού.

Πού και πότε καλλιεργούνται τα μανταρίνια;
Το ελλειψοειδές φρούτο που αγαπάμε καλλιεργείται σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, με πιο γνωστά την Αργολίδα, την Κρήτη και τη Χίο. Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και η μανταρινιά ως δέντρο αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές μακριά από υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους. Για να παράγει ζουμερά φρούτα, χρειάζεται συχνό πότισμα. Αν και το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, η καλλιέργεια του πραγματοποιείται με μεγαλύτερη γευστική επιτυχία την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, ενώ η κατανάλωση του τους χειμερινούς μήνες.

Πόσα μανταρίνια υπάρχουν;
Αν και η όψη είναι ίδια, η σάρκα τους, ανάλογα με το είδος που θα προτιμήσουμε, «κρύβει» γευστικές – και όχι μόνο – εκπλήξεις. Τα μανταρίνια χωρίζονται σε ποικιλίες με πιο γνωστές την «Κλημεντίνη» που δεν περιέχει κουκούτσια, την «Νόβα» που είναι αρκετά δημοφιλής στην Χίο και την εκλεπτυσμένη «Ορτανίκ»

Υπάρχουν ποικιλίες χωρίς κουκούτσι;
Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Κανείς δεν θέλει να ξεφλουδίσει προσεκτικά ένα μανταρίνι και όταν το ανοίξει να αρχίσει να μετρά πόσα κουκούτσια έχει στο εσωτερικό του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχουν μερικές σωτήριες ποικιλίες με γλυκιά γεύση, πληθωρική σάρκα και… ούτε ένα κουκούτσι. Με τις κλημεντίνες να κυριαρχούν σε αυτή την κατηγορία και την ποικιλία «Μinneola» να ακολουθεί, στην αγορά εντοπίζουμε αρκετές μικρές πορτοκαλί επιλογές, οι οποίες δεν περιέχουν ενοχλητικά κουκούτσια που ελαχιστοποιούν την απόλαυση που προσφέρει το μανταρίνι στον ουρανίσκο μας.

Ξέρατε ότι τα μανταρίνια…

– Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, τον βασικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
– Βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, ενυδατώνοντας εσωτερικά τον οργανισμό και την επιδερμίδα.
– Συμβάλλουν στην ορθή λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου.
– Αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, με τις Α, Β και C να πρωτοστατούν.
– Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, το μυστικό για να χορταίνουμε και βάρος να μην προσθέτουμε.

Ας μαγειρέψουμε!

 

Χυμός με κολοκύθα, μανταρίνι, καρότο και μοσχοκάρυδο
Ένας δροσερός χυμός γεμάτος βιταμίνες, που σας γεμίζει ενέργεια πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Τούρτα μανταρινιού με μους μασκαρπόνε
Ο ιδανικός τρόπος για να «γλυκάνετε» τους αγαπημένους σας μετά από ένα επίσημο ή και απλό κάλεσμα για καφέ.

Κορμός με μπισκουί από φιστίκι Αιγίνης και μους μανταρίνι
Υπέροχος, ελαφρύς κορμός γεμάτος αρώματα και γεύση από το μανταρίνι και τη διακριτικότητα του φιστικιού.

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Μια αρωματική μαρμελάδα με τα φρούτα της εποχής, εύκολη στην παρασκευή της, που θα την απολαύσετε με τσάι ή καφέ, πάνω στο γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες, αλλά και σε γλυκές δημιουργίες.

Σοκολατόπιτα με άρωμα μανταρινιού και βάση από μπάρες
Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει μια λαχταριστή σοκολατόπιτα με βάση από σοκολατένιες μπάρες και βελούδινη κρέμα. Το αρωμάτισμα με μανταρίνι την απογειώνει.

Λαβράκι μαριναρισμένο με λουίζα και εσπεριδοειδή
Ένα πιάτο που θα ετοιμάσετε με τη λογική του σεβίτσε μαρινάροντας το ψάρι σας για 2-3 ώρες.

 

Το άρθρο της εβδομάδας