fasolia_plaki_koufopoulou

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. φασόλια άσπρα χοντρά (όχι γίγαντες)
  • 3 λίτρα νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
  • αλάτι

Η Γιώτα Κουφαδάκη, cheffe patronne του εστιατορίου Μπουκαδούρα στη Χαλκιδική, μας έδωσε μια απλή συνταγή για άσπρα φασόλια, που ποτέ δεν θα πειράξει γιατί έτσι την έκανε η γιαγιά της.

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια. Το πρωί τα πλένουμε και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε 3 λίτρα νερό, που έχουμε αλατίσει ελαφρώς. Τα σουρώνουμε κρατώντας δύο φλιτζάνια από το ζουμί τους.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα, το καρότο και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 20΄ ή μέχρι να σωθεί το πολύ νερό που θα βγάλει η ντομάτα.

Βάζουμε τα βρασμένα φασόλια σε ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, τα δύο φλιτζάνια ζουμί που κρατήσαμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 180C για 1 ώρα ή μέχρι να μελώσουν τα φασόλια. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον ή αλάτι αν χρειαστεί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια. Το πρωί τα πλένουμε και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε 3 λίτρα νερό, που έχουμε αλατίσει ελαφρώς. Τα σουρώνουμε κρατώντας δύο φλιτζάνια από το ζουμί τους.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα, το καρότο και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 20΄ ή μέχρι να σωθεί το πολύ νερό που θα βγάλει η ντομάτα.

Βήμα 3

Βάζουμε τα βρασμένα φασόλια σε ταψί και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, τα δύο φλιτζάνια ζουμί που κρατήσαμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 180C για 1 ώρα ή μέχρι να μελώσουν τα φασόλια. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον ή αλάτι αν χρειαστεί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio M