Πράσινες ή κόκκινες, μακρόστενες ή καμπάνες, όλες οι πιπεριές είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και δίνουν πιάτα ορεκτικά και κυρίως, άφταστης νοστιμιάς.

Cheesecake με πιπεριές Φλωρίνης
1 ώρα και 10 λεπτά + 60 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
Για τη βάση

5 παξιμάδια σταρένια, τύπου Κυθήρων
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για την επικάλυψη
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για την κρέμα
400 γρ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, λιωμένο με το πιρούνι
100 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια βασιλικό, ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Για τη βάση: Σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια και τα τρίβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το μεταφέρουμε σε μια φόρμα με διάμετρο 21 εκ., που προηγουμένως έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (βρεγμένο και τσαλακωμένο, για καλύτερη εφαρμογή), και το ισιώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια μας ή με τη βάση ενός ποτηριού. Ψήνουμε τη βάση για 15΄ και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη: Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε λωρίδες, τις βάζουμε σε μπολ. Τις μαρινάρουμε με το ξίδι, αλάτι και το σκόρδο.

Για την κρέμα: Σε μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά της κρέμας με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Πάνω στη βάση μοιράζουμε τις μισές πιπεριές με τον μισό δυόσμο. Συνεχίζουμε με την κρέμα και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες πιπεριές και τον υπόλοιπο δυόσμο. Περιχύνουμε με το ζουμί από τις πιπεριές. Αφήνουμε το cheesecake καλυμμένο με μεμβράνη να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα στο ψυγείο προτού ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.


Πιπεριές κοκκινιστές με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπούκοβο

30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
15 πιπεριές κέρατο πράσινες, μικρές, τρυφερές
15 πιπεριές κόκκινες, μικρές, τρυφερές
5 ντομάτες, μεγάλες, ώριμες
ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
80 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πρέζα μπούκοβο
τυρί φέτα, για το σερβίρισμα
φρέσκο ψωμί, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πιπεριές στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και τις βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μπούκοβο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Βράζουμε για 15΄ και προσθέτουμε τις πιπεριές. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 5΄ και, αν χρειαστεί, διορθώνουμε σε αλάτι.

Σερβίρουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί. Είναι το ίδιο νόστιμες και ζεστές και κρύες.


Πιπεριές κέρατο τεμπούρα, γεμιστές με κιμά

50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
Για τη γέμιση
10-15 πράσινες πιπεριές κέρατο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια, φρέσκα
3 κουτ. σούπας δυόσμο, φρέσκο
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 πρέζες κύμινο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 εκ. τζίντζερ, φρέσκο
250 γρ. κιμά χοιρινό
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την τεμπούρα
250 γρ. αλεύρι
2 πρέζες αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
200 ml πολύ κρύο νερό
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία:
Πρώτα κόβουμε τις πιπεριές (μόνο τη μία πλευρά) κατά μήκος και στη συνέχεια αφαιρούμε τους σπόρους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο.

Για τη γέμιση
: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 1΄-2΄. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κύμινο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν για 5΄-7΄, μέχρι ο κιμάς να πιει όλα τα υγρά του, αλλά να μη στεγνώσει τελείως. Ενσωματώνουμε τον δυόσμο. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τις πιπεριές μας από το πλάι. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για την τεμπούρα:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας και να είναι παχύρρευστο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο. Περνάμε μία-μία τις πιπεριές από την τεμπούρα και κατόπιν τις βυθίζουμε στο καυτό λάδι.
Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν τα λάδια τους. Τις σερβίρουμε με κρύα μπίρα.



Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με γαρίδες & θαλασσινά

1 ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
8 πιπεριές Φλωρίνης
12 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
120 γρ. ντοματίνια
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών, αραιωμένο σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
1 1/2 φλιτζ. ρύζι για γεμιστά
500 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
200 γρ. μύδια, ψίχα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τους σπόρους, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι και κόβουμε ελαφρά να σχηματιστεί μια τσεπούλα. Κρατάμε τα κομματάκια της πιπεριάς που περισσεύουν, τα κόβουμε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Ψήνουμε τις πιπεριές για 10΄, αφού πρώτα τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 5΄. Ρίχνουμε το ρύζι, αφήνουμε για 3΄ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια και αφήνουμε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10΄. Αφού η γέμιση έχει χυλώσει και έχει μισοβράσει το ρύζι, γεμίζουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για άλλα 10΄ στον φούρνο. Σερβίρονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Πιπερόπιτα με φέτα & γραβιέρα

1 ώρα και 45 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
30 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
550 γρ. πράσινες και κόκκινες πιπεριές, σε χοντρούς κύβους
200 γρ. κολοκύθια, σε κυβάκια
70 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 αυγά
160 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
3 κλ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
5 φύλλα για πίτα, χωριάτικα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές και τις σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε και αυτά για 1΄-2΄. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄-3΄. Μόλις είναι έτοιμα, αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τα αυγά, τη φέτα, τη γραβιέρα, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ύστερα λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29 εκ. στρώνουμε μέσα ένα χωριάτικο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης. Ακριβώς από πάνω τοποθετούμε κάθετα ένα ακόμα φύλλο δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Κατόπιν απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα το μίγμα και καλύπτουμε με δύο ακόμα λαδωμένα φύλλα σε σχήμα σταυρού. Αν δούμε ότι προεξέχουν, κόβουμε λίγο τις άκρες με ένα μαχαίρι και έπειτα τις φέρνουμε προς τα μέσα.

Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα και 15΄. Μόλις η πιπερόπιτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Γεμιστές πιπεριές με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδα & λιαστή ντομάτα

1 ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
1/2 λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
4 πιπεριές πράσινες
4 πιπεριές κόκκινες
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
150 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βράζουμε το ρύζι σε δύο φλιτζάνια νερό και αφού αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και τον κουρκουμά. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 20΄, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε και τις σταφίδες για να μαλακώσουν λίγο και αλατοπιπερώνουμε. Παράλληλα κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, κρατώντας το κοτσάνι και πετώντας τα σπόρια. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για περίπου 20΄, μέχρι να γίνει το ρύζι.

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για περίπου 5΄, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις γίνει το ρύζι, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τις πιπεριές από τον φούρνο και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το ρύζι. Ξαναψήνουμε για άλλα 20΄, μέχρι να ροδίσουν καλά και να μαλακώσουν τελείως οι πιπεριές. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.