barbecue picanha with chimichurri
clock icon
35'

Πικάνια στη σχάρα με σος τσιμιτσούρι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό μοσχαρίσια πικάνια
  • ανθό θαλασσινού αλατιού
  • Σος τσιμιτσούρι:

  • 1 φλιτζ. μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1/2 πιπερίτσα τσίλι κόκκινη, σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο

Η πικάνια είναι μία από τις δημοφιλέστερες κοπές βοδινού κρέατος στον κόσμο. Η λέξη «picanha» (πικάνια) είναι πορτογαλική και αναφέρεται σε μια τριγωνική (σφηνοειδή) κοπή του βοδινού (ή αγελαδινού) κρέατος στο οπίσθιο σημείο της ράχης όπου βρίσκεται το καπάκι του κιλότου του ζώου. Περισσότερα για την σάλτσα τσιμιτσούρι εδώ.

Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου και βάζουμε μια σχάρα κοντά στις φλόγες.

Σος: Ανακατεύουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το τσίλι, το ξίδι, τη ρίγανη και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Όταν το μπάρμπεκιου είναι ζεστό, αλατοπιπερώνουμε την πικάνια γενναιόδωρα με ανθό αλατιού και τη βάζουμε στη σχάρα, με το λίπος προς τα κάτω. Σιγοψήνουμε για 5΄, προτού το γυρίσουμε και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Μετακινούμε τη σχάρα προς τα πάνω και ανακατεύουμε τα κάρβουνα. Ψήνουμε την πικάνια από την πιο κρύα πλευρά για 15΄-20΄ (medium ψήσιμο).

Αποσύρουμε και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 20΄, προτού την κόψουμε σε φέτες και τη σερβίρουμε με τη σος τσιμιτσούρι.

Συνταγή: Franco Fubini , Φωτογραφία: Mowie Kay

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου και βάζουμε μια σχάρα κοντά στις φλόγες.

Βήμα 2

Σος: Ανακατεύουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το τσίλι, το ξίδι, τη ρίγανη και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Όταν το μπάρμπεκιου είναι ζεστό, αλατοπιπερώνουμε την πικάνια γενναιόδωρα με ανθό αλατιού και τη βάζουμε στη σχάρα, με το λίπος προς τα κάτω. Σιγοψήνουμε για 5΄, προτού το γυρίσουμε και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Βήμα 4

Μετακινούμε τη σχάρα προς τα πάνω και ανακατεύουμε τα κάρβουνα. Ψήνουμε την πικάνια από την πιο κρύα πλευρά για 15΄-20΄ (medium ψήσιμο).

Βήμα 5

Αποσύρουμε και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 20΄, προτού την κόψουμε σε φέτες και τη σερβίρουμε με τη σος τσιμιτσούρι.

Βήμα 6

Συνταγή: Franco Fubini , Φωτογραφία: Mowie Kay