Πρόκειται για ένα δημοφιλές μείγμα από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, με αμέτρητες παραλλαγές.
Εκείνο που του δίνει τον διαφορετικό αέρα είναι το σουμάκι, σε έναν απρόσμενο αλλά πετυχημένο συνδυασμό με σουσάμι, θυμάρι, ρίγανη, θρούμπη και γλυκάνισο. Στη μύτη εναλλάσσονται τα αρώματα της ρίγανης και του θυμαριού σε διακριτικό, γλυκανισάτο υπόβαθρο. Στο στόμα, το σουμάκι κάνει αισθητή τη λεμονάτη και ελαφρά στυφή παρουσία του, ενώ το σουσάμι λειτουργεί ως συνδετικός και εξισορροπητικός παράγοντας στις εντάσεις των βοτάνων.
Δοκιμάστε το σε σαλάτες, σε ντιπ με γιαούρτι, αλλά και σε βραστά αυγά. Ανακατέψτε το μείγμα ζάαταρ με ελαιόλαδο και αλείψτε τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα λαχανικά ή τα ψάρια προτού τα ψήσετε στη σχάρα