Σπάνια πάω σε ένα εστιατόριο που να δοκιμάσω το μενού και να μου αρέσουν όλα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, αυτό μου συνέβη σε ένα σχετικά καινούριο εστιατόριο ξενοδοχείου στο κέντρο της Ερμού. Στο Manouka, που λειτουργεί μόλις 8 μήνες, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Utopia.
Το νέο εγχείρημα του επιχειρηματία Μάνου Στρατάκη έχει δύο μεγάλα ατού. Ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη και τα Αναφιώτικα στην Πλάκα και την Ελένη Αλειφέρη στην κουζίνα, με σημαντική θητεία στο Βαρούλκο, που έχει το χάρισμα να κάνει νόστιμο ό,τι πιάνει στα χέρια της. Πραγματικά ό,τι δοκίμασα εκείνο το βράδυ του Οκτώβρη ήταν βαθιά νόστιμο και έβγαζε ελληνικότητα και ποιότητα στα υλικά. Η Ελένη πήγε τον Σεπτέμβριο στο Manouka και έβαλε στόχο να έχει μόνο ελληνικά πιάτα στο μενού της με ΠΟΠ προϊόντα από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να φτιάξει, λοιπόν, έναν μικρό κατάλογο με πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, που φέρνουν στο τραπέζι ό,τι πιο φρέσκο και αγνό βγάζει ο τόπος μας.
Έτσι, το δείπνο ξεκίνησε υπέροχα με μια ζεστή ψαρόσουπα από πεσκανδρίτσα, που ήταν ωραία δεμένη. Ένα πιάτο γευστική θαλπωρή που μου θύμισε την ψαρόσουπα της μαμάς μου. Ακολούθησε μια πρωτότυπη σαλάτα με φασολάκια Αμαλιάδας, φέτα Τριπόλεως, παξιμάδι Κρήτης, δυόσμο, ντοματίνια και ξύδι Καλαμάτας από παλαιωμένο κρασί. Ωραίοι συνδυασμοί που έπαιζαν με τραγανές υφές, αρώματα και υλικά. Το ίδιο ελκυστική μου φάνηκε και η χωριάτικη με ντοματίνια Κρήτης, κοκκάρι, βιολογικά αγγουράκια Κνωσού, κάππαρη Μάνης, ρίγανη, φύλλα βασιλικού και Κρητική μυζήθρα, την οποία είδα στον κατάλογο και θα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Σύντομα προσγειώθηκε στο τραπέζι μας το τρίτο πιάτο που είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο χρόνο. Ένα τραγανό τραχανότο, φτιαγμένο σαν ριζότο, από τραχανά Ελαφονήσου με άγρια μανιτάρια Πηλίου και τρούφα Κοζάνης. Ήταν τόσο γευστικό και πληθωρικό αυτό το πιάτο που μου έχει μείνει έντονα στο μυαλό. Οι επιρροές της σεφ από τον Βόλο και από την Ελαφόνησο, που έχει ζήσει από την παιδική της ηλικία βγαίνουν στη μαγειρική της.
Ακολούθησε ένα κρασάτο Αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι με φάβα Σαντορίνης, καραμελωμένο κοκκάρι και κάπαρη Μάνης σωτέ, που αν και το χταπόδι δεν είναι από τα αγαπημένα μου, ήταν ωραία φτιαγμένο και η φάβα εξαιρετική. Το τρυφερό σουβλάκι Ribeye από ελληνικό μοσχάρι με ντρέσιγκ πετιμέζι ελληνικού αμπελώνα ήταν ένα πιάτο που θα ξαναέτρωγα σίγουρα. Το κρέας πολύ μαλακό, το ψωμάκι που το συνόδευε πεντανόστιμο, το ίδιο και το ντρέσινγκ.
Όλα τα πιάτα τα συνοδεύσαμε με κρασιά Ελλήνων μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές, που μας σύστηνε ο head sommelier του Manouka, Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο Βασίλης είναι καθημερινά στο εστιατόριο και έχει πάντα διάθεση να βρει το κατάλληλο κρασί για τα πιάτα που θα επιλέξετε. Μάλιστα, το Μanouka διαθέτει και το σύστημα Coravin, έναν μηχανισμό που επιτρέπει στον sommelier να σερβίρει σε ποτήρι οποιοδήποτε κρασί επιθυμεί ο πελάτης χωρίς να ανοιχτεί. Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε σε ποτήρι αυτό που πραγματικά θέλετε από τη wine list.
Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ και στον υπεύθυνο του εστιατορίου Δημήτρη Ζέρβα με πολυετή πείρα στην εστίαση και στον Γιάννη Πισσά, τον ταλαντούχο head bartender, που δημιουργεί πρωτότυπες μείξεις με ελληνικές πρώτες ύλες, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με την κουζίνα.
Τέλος, τα γλυκά ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με στόχο να μας ξυπνήσουν γευστικές μνήμες και πώς να μην το κάνουν όταν μιλάμε για καρυδόπιτα και γαλακτομπούρεκο; Δοκίμασα την καρυδόπιτα και έχω να πω ότι ήταν η καλύτερη καρυδόπιτα που έχω φάει ποτέ. Γευστική, με τραγανά καρύδια σε μεγάλα κομμάτια, με λίγο σιρόπι, όπως ακριβώς μου αρέσει. Το Manouka είναι σίγουρα ένα εστιατόριο που θα επισκεφτώ ξανά.
Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το όνομά του, θα σας πω. Το όνομά του αναφέρεται στο μέλι, που παράγεται από τα άγρια λουλούδια Μανούκα της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι. Γι αυτό το λόγο είναι και ακριβό, αφού τα 250 γρ. κοστίζουν 50 ευρώ.
info
Ερμού 46, 7ος όροφος, ξενοδοχείο Utopia, κρατήσεις στο τηλ. 210 3241814. Καθημερινά σερβίρεται και πρωινό ή brunch με διαφορετικά πιάτα από το πρωί έως τις 18.00.
Facebook: manouka
Instagram: manouka_athens
Δείτε επίσης:
9 στέκια για πίτσα σε όλη την Αθήνα, που ξεχωρίσαμε για την ποιότητά τους
Πού θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα στη Νέα Ιωνία
5 ατμοσφαιρικά καφέ στο κέντρο της Αθήνας για όλες τις ώρες