Στη συγκεκριμένη συνταγή ο χαλβάς δεν μπαίνει σε φόρμα για να πάρει το σχήμα της και να γίνει συμπαγής. Μένει στην κατσαρόλα, «χτενίζεται» με το πιρούνι να γίνει αφράτος και σερβίρεται σε ατομικά μπολ για να πασπαλιστεί ζεστός ακόμα με ζάχαρη και κανέλα και να αποκτήσει μια ωραία κρούστα από πάνω.
Υλικά
- 1 νεροπότηρο σπορέλαιο (ή βούτυρο αγελάδος)
- 2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 3 νεροπότηρα σιμιγδάλι χοντρό
- 4 νεροπότηρα νερό
- 50γρ. κουκουναρόσπορους
- λίγη ζάχαρη
- λίγη κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση το σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε το σιμιγδάλι και τους κουκουναρόσπορους. Καβουρδίζετε μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι λίγο χρώμα. Το πόσο θα το καβουρδίσετε εξαρτάται από τα γούστα σας.Βήμα 3
Μόλις καβουρδιστεί το σιμιγδάλι τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το σιρόπι με προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ και μπορεί να καείτε (καλό είναι να φοράτε ένα γάντι) και περιμένετε να σταματήσει το κόχλασμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαναβάζετε πάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πιει ο χαλβάς όλο το σιρόπι (γίνεται σαν λάσπη).Βήμα 4
Τότε κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και από πάνω βάζετε το καπάκι. Λίγο πριν κρυώσει εντελώς ο χαλβάς τον χτενίζετε με ένα πιρούνι για να γίνει αφράτος. Μοιράζετε το χαλβά σε ατομικά μπολ, ρίχνετε από πάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα ώστε να δημιουργηθεί μια κρούστα και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή