«Με λογισμό και μ’ όνειρο» χτίστηκε ο μύθος της μεγάλης αμπελουργικής παράδοσης της οικογένειας Αβέρωφ. Και με λογισμό και όνειρο ταξιδεύουμε εικονικά αυτή την Τσικνοπέμπτη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, στο περίφημο Αρχοντικό Τοσίτσα…

Άλλες χρονιές την Τσικνοπέμπτη στήνονταν πανηγύρια στο Μέτσοβο. Μόνο ο καιρός ήταν εχθρός αλλά και για αυτόν υπήρχε λύση αφού είναι μαθημένα τα βουνά στα χιόνια.

Μια παράδοση αιώνων, ριζωμένη στις πέτρες αυτού του τόπου που έδωσαν ζωή όταν τίποτα δεν ρίζωνε εδώ πάνω. Όλα με το πείσμα, το λογισμό και το όνειρο, μιας οικογένειας που ανέδειξε τον τόπο και τον ταξίδεψε μέσα από τα κρασιά σε όλο τον κόσμο.

«Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι», γράφει ο Ευάγγελος Αβέρωφ, συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης και εμπνευστής της περίφημης αμπελουργικής σχολής που έδωσε τα βραβευμένα κρασιά Κατώγι Αβέρωφ. «Υστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν επιτυχία για να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής».

Και φέτος που το Μέτσοβο είναι τόσο μακριά, που το οινοποιείο και το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ δεν μπορούν να δεχτούν επισκέπτες και που για πρώτη φορά δεν θα στηθούν τα πανηγύρια και οι θράκες της Τσικνοπέμπτης, το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου προσφέρει ένα εικονικό ταξίδι μέσα από την online περιήγηση στο Αρχοντικό Τοσίτσα.

To πατρογονικό της οικογένειας που χτίστηκε το 1661 και παραμένει αδιάλειπτος μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής. Ένα ανοιχτό μουσείο με μεγάλα σαλόνια, στάβλους, αποθήκες, συλλογές όπλων και σπαθών του ΄21, χάλκινα και ξύλινα σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά και ασημικά, αργαλειοί και κεντήματα μαζί με την σπάνια συλλογή 66 εικόνων από τον 15ο-20ο και βυζαντινά κειμήλια.

Στον 3ο όροφο του Λαογραφικού, από τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο, άνοιξε το 1991 και το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ με τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ένα ταξίδι στο Μέτσοβο με ένα κρασί από τα κόκκινα από το Κατώγι Αβέρωφ για την ιστορία που συνεχίζεται. Γιατί όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά τον τόπο, ξέρουν καλά ότι είναι παράδειγμα για τα δύσκολα. Εκεί που μέσα από τις αντιξοότητες γεννιέται η νέα ζωή.

Ντουλάπα – μουσκέτο για την φύλαξη τροφίμων. Διαστάσεις έργου: 140 x 82 x 56 εκ. Χρονολογία: 1970 – 1999

Ο θρίαμβος της βλάχικης μαγειρικής είναι η πίτα που γίνεται σ’ ένα φαρδύ, ρηχό ταψί, το οποίο έχει ένα κοίλο, κωνικό μεταλλικό κάλλυμα (γάστρα) που παίζει σπουδαίο ρόλο για το ψήσιμο της πίτας. Η πίτα γίνεται με το άπλωμα τεσσάρων η περισσοτέρων φύλλων από ζυμάρι, στον πάτο του ταψιού, πάνω στα οποία βάζουν ένα παχύ ενδιάμεσο στρώμα από λαχανικά, τυρί ή λεπτά κομμένο κρέας. Αυτό σκεπάζεται με έξι ή περισσότερα φύλλα από λεπτό ζυμάρι, πλούσια ραντισμένα με βούτυρο και κάπου-κάπου ένα κομματάκι τυρί. Όλα τα είδη πίτας είναι καλά, αλλά το καλύτερο είναι εκείνο που γίνεται με πράσα, τσουκνίδια ή άλλα παρόμοια λαχανικά. Για κάποιον εντελώς άγνωστο λόγο, το φαγητό αυτό περιορίζεται στους Βλάχους και σπάνια το βλέπει κανείς στα ελληνικά χωριά. (Alan J. B. Wace – Maurice S. Thompson, Οι νομάδες των Βαλκανίων, 1914)

info
Για την εικονική περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου πατήστε ΕΔΩ
Για την Πινακοθήκη Αβέρωφ με έργα 19ου-20ου: https://www.averoffmuseum.gr
Για το Κατώγι Αβέρωφ πατήστε: https://katogiaveroff.gr

Δείτε επίσης:

Διπλή γιορτή στο Μέτσοβο

Μετσοβόνε: 10 τυρένιες συνταγές με βασιλική γεύση

Τυρόπιτα από το Μέτσοβο ή αλλιώς, Κασιάτα

Το άρθρο της εβδομάδας