pasto-xoirino-throubi
clock icon
2:0'

Χοιρινό παστό από τη Σάμο

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινή πανσέτα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας θρούμπι ξερό
  • αλάτι θαλασσινό, πιπέρι σπασμένο

Tips

  • Αφήνετε το χοιρινό στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον για να πάρει όλο το άρωμα από το θρούμπι. Δεν βράζετε πολλή ώρα το χοιρινό, για να κρατάει λίγο και να κόβεται πιο εύκολα σε φέτες.

Σπιτικό παστό χοιρινό, παραδοσιακό της Σάμου. Αρωματισμένο με θρούμπι. Εύκολο και οικονομικό!

Βάζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το μπαχάρι, τη δάφνη, το σκόρδο, τη φλούδα πορτοκαλιού και νερό μέχρι να το σκεπάσει.
Αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα.
Το στραγγίζετε καλά και το κρατάτε στην άκρη. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μπόλικο αλάτι, πιπέρι, το θρούμπι, ανακατεύετε και βάζετε το κρέας. Το καλύπτετε καλά με το μίγμα, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον.
Σερβίρετε το χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες σαν αλλαντικό, περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το μπαχάρι, τη δάφνη, το σκόρδο, τη φλούδα πορτοκαλιού και νερό μέχρι να το σκεπάσει.

Βήμα 2

Αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα.

Βήμα 3

Το στραγγίζετε καλά και το κρατάτε στην άκρη. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μπόλικο αλάτι, πιπέρι, το θρούμπι, ανακατεύετε και βάζετε το κρέας. Το καλύπτετε καλά με το μίγμα, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον.

Βήμα 4

Σερβίρετε το χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες σαν αλλαντικό, περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.