Αυτή η τραχανόπιτα είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό, που θα συνοδεύσει ιδανικά τον καφέ σας.
Υλικά
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 3 φλιτζάνια τραχανά γλυκό, από πλιγούρι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ανθόνερο πορτοκαλιού (θα το βρείτε στο εμπόριο)
- 1 κουτ. γλυκό ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: βράζετε τον τραχανά με τα τρία φλιτζάνια νερό μέχρι να πιει το νερό του. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το ανθόνερο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Σε μέτριο ταψί στρώνετε δύο φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με μίγμα από λάδι και βούτυρο. Ξεχωρίζετε δύο φύλλα για το «κλείσιμο» της πίτας και τα βάζετε στην άκρη. Μετράτε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάλογα χωρίζετε σε αντίστοιχα μέρη και τη γέμιση.Βήμα 3
Απλώνετε ομοιόμορφα ένα μέρος από τη γέμιση πάνω στα φύλλα του ταψιού και σκεπάζετε με άλλο φύλλο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα φύλλα. Στρώνετε από πάνω τα δύο τελευταία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το μίγμα λαδιού-βουτύρου.Βήμα 4
Αλείφετε και την επιφάνεια της τραχανόπιτας με όσο μίγμα λαδιού περισσεύει και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την πίτα με λίγη ζάχαρη άχνη όταν κρυώσει.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή