Οι μπάμιες εδώ ψήνονται με ντοματίνια βελανίδια και γίνονται το ιδανικό πιάτο για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 2 κιλά μπάμιες, καθαρισμένες
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 300γρ. ντοματίνια βελανίδια, αποφλοιωμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 μικρές ντομάτες αποφλοιωμένες, σε ροδέλες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σύβραση
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις μπάμιες σε δόσεις για να μη βγάλουν τα σάλια τους. Τις τοποθετείτε σε μπολ μέχρι να τελειώσετε με τις υπόλοιπες. Τις ρίχνετε όλες στην κατσαρόλα και τις σβήνετε με το ξίδι. Μαγειρεύετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί και τις μεταφέρετε σε ταψί.
Βήμα 2
Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τις ντομάτες βελανίδια, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και, μόλις πάρουν μια βράση, περιχύνετε με τη σύβραση τις μπάμιες. Ανακατεύετε όλα τα υλικά προσεκτικά με μια σπάτουλα και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 3
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, τοποθετείτε από πάνω τις φέτες ντομάτας και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό εκτός φούρνου να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά προτού σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση