Ετοιμάστε γλυκό του κουταλιού με ένα από τα ωραιότερα ανοιξιάτικα φρούτα. Φυλακίστε τη γεύση και το άρωμα τους μέσα σε βάζα και απολαύστε τις με κάθε ευκαιρία…
Υλικά
- 1 κιλό φράουλες, σχετικά άγουρες
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τις φράουλες και τις καθαρίζετε από τα κοτσανάκια και τα φυλλαράκια τους, προσεκτικά, χωρίς να τις «πληγώσετε». Τις στεγνώνετε. Τις απλώνετε σε πιατέλα, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνετε για 2 ώρες.Βήμα 2
Βάζετε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη πάνω σε δυνατή φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τις μισές φράουλες και βράζετε για 5-6 λεπτά. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε ένα σκεύος. Ρίχνετε στο σιρόπι τις υπόλοιπες φράουλες και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.Βήμα 3
Αφού βγάλετε και τη 2η δόση φράουλες από το σιρόπι , το βράζετε μόνο του για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις φράουλες, μαζί με όσο σιρόπι έχει μείνει στο σκεύος και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύετε καθόλου.Βήμα 4
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κουνάτε αρκετές φορές για να φουσκώσουν οι φράουλες. Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένες γυάλες με φαρδύ στόμιο και γυάλινο καπάκι με λάστιχο. Αναποδογυρίζετε τα βάζα, τα αφήνετε μερικά λεπτά και τα ξαναβάζετε όρθια. Αφήνετε να κρυώσουν.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb