H σημερινή μέρα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου και είναι γνωστή ως «Blue Monday». Πώς βγήκε, όμως, αυτή η θεωρία;
Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια». Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει μία «επίσημη θεωρία» γι’ αυτόν τον προβληματισμό. Έτσι, το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Κάπως, έτσι, λοιπόν καταλήξαμε στη σημερινή 20 Ιανουαρίου…
Κακή διάθεση & Διατροφή
Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα -αν όχι όλα- είναι θέμα διατροφής σου δίνουμε μερικά tips για το πως πρέπει να εφοδιαστείς όχι μόνο για αυτήν την ημέρα, αλλά και για την κάθε μέρα που νιώθεις πως η διάθεσή σου πέφτει. Τα ψάρια, για παράδειγμα, είναι μία από τις τροφές που λειτουργούν θετικά στη διάθεσή μας. Πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Andrew Stoll, διευθυντή του εργαστηρίου ψυχοφαρμακευτικής έρευνας του McLean Hospital, έδειξε πως η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους. Από την άλλη, η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο βρίσκεται σε μεγάλα ποσά στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα και αποτελεί πρόδρομη ουσία για την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την καλή διάθεση και του οποίου τα χαμηλά επίπεδα στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κατάθλιψη. Το ίδιο θετικά επιδρούν και τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορεί, λοιπόν, να μην μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα γύρω μας, αλλά μπορούμε σίγουρα να διαλέξουμε τη διατροφή εκείνη, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.