Ψητός σολομός με αρωματική σάλτσα, που συνοδεύεται με χορταστική σαλάτα κους κους. Το τέλειο γεύμα για κάθε ημέρα της εβδομάδας.
Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε το τζίνζτερ, το ξίδι, τη σόγια και το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Καλύπτετε τον πάτο ενός ταψιού με αλουμινόχαρτο και από πάνω τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνετε επάνω τις φέτες λεμονιού ή λάιμ και ακουμπάτε πάνω τους το φιλέτο του σολομού, αφού το έχετε αλατοπιπερώσει, με την πέτσα προς τα κάτω. Με τα χέρια σας «ζαρώνετε» το αλουμινόχαρτο περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό βαθύ «ταψάκι».
Περιχύνετε το σολομό με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου ανοίγετε το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφετε το σολομό με τη σάλτσα που υπάρχει μέσα στο ταψί.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τη σαλάτα κους κους: Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζετε το νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το κους κους, ανακατεύετε, κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει το νερό.
Σε ένα βαζάκι βάζετε το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο, κλείνετε με καπάκι και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Όταν το κους κους είναι έτοιμο και έχει κρυώσει ελαφρώς, περιχύνετε με τη σάλτσα του και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε το σολομό σε πιάτα, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και συνοδεύετε με την αρωματική σαλάτα κους κους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε το τζίνζτερ, το ξίδι, τη σόγια και το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Καλύπτετε τον πάτο ενός ταψιού με αλουμινόχαρτο και από πάνω τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνετε επάνω τις φέτες λεμονιού ή λάιμ και ακουμπάτε πάνω τους το φιλέτο του σολομού, αφού το έχετε αλατοπιπερώσει, με την πέτσα προς τα κάτω. Με τα χέρια σας «ζαρώνετε» το αλουμινόχαρτο περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό βαθύ «ταψάκι».
Βήμα 3
Περιχύνετε το σολομό με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου ανοίγετε το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφετε το σολομό με τη σάλτσα που υπάρχει μέσα στο ταψί.
Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τη σαλάτα κους κους: Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζετε το νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το κους κους, ανακατεύετε, κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει το νερό.
Βήμα 5
Σε ένα βαζάκι βάζετε το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο, κλείνετε με καπάκι και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Όταν το κους κους είναι έτοιμο και έχει κρυώσει ελαφρώς, περιχύνετε με τη σάλτσα του και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 6
Σερβίρετε το σολομό σε πιάτα, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και συνοδεύετε με την αρωματική σαλάτα κους κους.