Εκδόσεις που μάς συστήνουν νόστιμα τοπικές κουζίνες, αγαπημένες «αθυρόστομες» αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές πέρα από τα δεδομένα, γαστρονομικά μυθιστορήματα, αλλά και «μεθυστικά» κρασιά και τσίπουρα για τα γιορτινά σας αναγνώσματα.
«Μακριά Μυρωδιά»: Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου
Η μαγειρική παράδοση του νησιού των Ιπποτών συμπυκνωμένη στο λαογραφικό γαστρονομικό διαμάντι του Γιώργου Τρουμούχη και του Κώστα Καψανάκη. Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη καταγραφή της παράδοσης της Ρόδου, με επιμέρους λαογραφικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της τοπικής ιστορίας και παραθέτονται αφηγημένα από τις γιαγιάδες του τόπου. Σύντομα ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό και διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ρόδιων, αναφορά με φωτογραφίες και πληροφορίες από 30 χόρτα της Ρόδου, φωτογραφίες και πληροφορίες από 65 παλιά σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, αυθεντικές, παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές από όλα τα χωριά είναι ένα κομμάτι μόνο από το πλούσιο περιεχόμενο που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί. Εκδόσεις: ΚΑΠΑ Εκδοτική, www.makriamirodia.com
Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, το θαύμα της Κρητικής διατροφής
Ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη κυκλοφόρησαν το βιβλίο τους το 1995 και από τότε ακολούθησαν αρκετές επανεκδόσεις, με το βιβλίο να είναι κάθε φορά πιο πλούσιο σε πληροφορίες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας πλήρης οδηγός τόσο των παραδοσιακών συνταγών του νησιού όσο και των διατροφικών συνηθειών των Κρητικών καθώς των παραδόσεων που σχετίζονται με τη γαστρονομία του νησιού. Οι συγγραφείς άλλωστε, μελέτησαν την ιστορική εξέλιξη της διατροφής τους, τις συνήθειες και τις καθημερινές και εορταστικές τροφές και παράλληλα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από όλες τις περιοχές της Κρήτης έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και συνταγών που δείχνουν το χαρακτήρα της κουζίνας του νησιού και τεκμηριώνουν την ταυτότητα της Κρητικής Διατροφής. Εκδόσεις Καρμάνωρ, www.karmanor.gr
Στερεά Ελλάδα: Πάρε μια γεύση
Μέσα από τις 240 σελίδες και τις 454 μοναδικές φωτογραφίες του βιβλίου της Σίσσυς Νίκα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου «χτυπά» δυνατά η καρδιά της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας. Οι 96 αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της Στερεοελλαδίτικης κουζίνας της γης, των βουνών, της θάλασσας, των μοναστηριών κάνουν το ταξίδι πραγματικά απολαυστικό. Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 ενότητες τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Σκύρο, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Παρουσιάζει μεταξύ πολλών άλλων με πρωτότυπο τρόπο την φιλοσοφία της κουζίνας, την τυροκομία και τη διαδικασία τυροκόμησης των τοπικών τυριών ΠΟΠ όπως η Φέτα, το Κατίκι Δομοκού, η Φορμαέλα Αράχωβας-Παρνασσού, η Γραβιέρα καθώς επίσης και την πλούσια λόγω βιοποικιλότητας παλέτα τυροκομικών. Το βιβλίο έχει εκδοθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά και διατίθεται δωρεάν από την Περιφέρεια. Διαδικτυακά έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα www.agrifoodcentralgreece.gr
fλαμπέ – Η εκδίκηση των αστεριών
Το βιβλίο της οινολόγου Μαρίας Τζίτζη δεν είναι μια απλή καταγραφή μιας οινικής ή γαστρονομικής διαδρομής αλλά ένα ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που εμπλέκει τον κόσμο της γεύσης με την αγωνιώδη προσπάθεια εξιχνίασης μιας σειράς από δολοφονίες. Μάγειρες και οινοχόοι, δημοσιογράφοι και δοκιμαστές-κριτές αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που, αν δεν ήταν πασπαλισμένοι με τη χρυσόσκονη της φήμης, κανένας δεν θα τους αναγνώριζε. Γεμάτοι πάθη και μικρότητες αλλά και μεγαλοσύνη και γενναιότητα, ζουν φαντασμαγορικά και εντυπωσιάζουν για λίγο, όπως ακριβώς οι φλαμπέ δημιουργίες της κουζίνας οι οποίες, μόλις καεί η αλκοόλη, σβήνουν και βυθίζονται και πάλι στην αφάνειά τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη
Γλυκά χωρίς… Γιατί τελικά τα γλυκά είναι για όλους
Γίνεται γλυκό χωρίς ζάχαρη και αβγά; Χωρίς αλεύρι και ψήσιμο στον φούρνο; Αυτά και ανάλογα ερωτήματα απαντά ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης Χρήστος Βέργαδος στο νέο του βιβλίο του οποίου ο τίτλος τα λέει όλα. Σε μια εποχή που οι «εναλλακτικές» διατροφικές συνήθειες κερδίζουν συνεχώς έδαφος, οι επαγγελματίες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες να αναδιαμορφώσουν την εικόνα της ζαχαροπλαστικής. Στο πλαίσιο αυτού του «επαναλανσαρίσματος» δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σε μια προσπάθεια κατανόησης των υλικών που χρησιμοποιούν. Η βασικότερη ωστόσο απορία είναι αν τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, αβγά, αλεύρι, γλουτένη κ.λ.π είναι το ίδιο νόστιμα με τα κλασικά. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει απάντηση σε όλα και διαβάζοντάς το θα ανακαλύψτε πόσο εύκολο είναι να φτιάχνετε γλυκά χωρίς… όλα τα παραπάνω μέσα από 64 συνταγές που θα γλυκάνουν την καθημερινότητά σας και τους γύρω σας. Αληθινά, εύγευστα γλυκά χωρίς… Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
«My Greek Taverna»: Μια νόστιμη ανάμνηση της Ελλάδας
Το «My Greek Taverna» της Ιωάννας Παυλάκη και του μάγειρα Μάκη Γεωργιάδη είναι το συμπυκνωμένο σύμπαν της ελληνικής γαστρονομίας, με 100% ελληνικά πιάτα, που «σερβίρονται» στην αγγλική γλώσσα. Ένα νόστιμο σουβενίρ, που μυρίζει Ελλάδα. Το βιβλίο… στρώνει το τραπέζι με όλες τις ξεχωριστές ελληνικές γεύσεις και αναδεικνύει τις αξίες της φιλοξενίας και της γενναιοδωρίας που χαρακτηρίζουν πάνω απ’ όλα κάθε ελληνικό τραπέζι. Το μενού περιλαμβάνει μεζέδες, σαλάτες, πίτες, λαδερά, θαλασσινά, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και, φυσικά, παραδοσιακά γλυκά: 65 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, με οδηγίες βήμα βήμα, για σίγουρη επιτυχία, αλλά και vegan/gluten-free επιλογές. Τα πιάτα συνοδεύονται με κρασί, ούζο και τσίπουρο, αφού με κάθε ευκαιρία σηκώνουμε τα ποτήρια και πίνουμε «στην υγειά μας». Επίσης, στο βιβλίο θα βρείτε χαρακτηριστικές ελληνικές εκφράσεις που συνδέονται με το ελληνικό φαγητό, ενώ οι φωτογραφίες θα σας ανοίξουν πραγματικά την όρεξη! Αναζητήστε το από τις εκδόσεις Πεδίο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία, σε σημεία ξενόγλωσσου Τύπου, στα αεροδρόμια και σε επιλεγμένα Greek concept stores
Απλά και διαφορετικά: Συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής σε διαφορετική διάσταση
Εμπνευσμένος από τους μαθητές του και όχι μόνο, ο παιδαγωγός Γιώργος Ευγενειάδης υπογράφει ένα μοναδικό βιβλίο για τη μαγειρική, που αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν να μαγειρέψουν και να εκτελέσουν υπέροχες και γευστικές συνταγές. Ο κ. Ευγενειάδης με σημαντική επαγγελματική εμπειρία στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Ενηλίκων, έχει προσαρμόσει την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, όπου κατά την ανάγνωση επιθυμούν οι μαθητές του, καθώς και τον τρόπο σκέψης τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο με 20 λαχταριστές και εύκολες συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής που συνοδεύονται από εικόνες της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη, που περιγράφουν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και όλα τα υλικά και τα βήματα για την παρασκευή κάθε λιχουδιάς, μαζί με πολύτιμες συμβουλές για την απλότητα και τη χρηστικότητα των υλικών. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο
Τα κρασιά της Ελλάδας
Το βιβλίο της δημοσιογράφου οίνου Μαρίας Νέτσικα επανεκδίδεται αναθεωρημένο, εμπλουτισμένο και δίγλωσσο πλέον (ελληνικά – αγγλικά). Η συγγραφέας, προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στους αμπελότοπους της Ελλάδας, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως αυτά του Ιονίου, καταγράφοντας τον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά του με την πρακτική των σύγχρονων οδηγών οινοτουρισμού. Συστήνει πανέμορφα οινοποιεία και αποκαλύπτει μυστικά σπάνιων αλλά και διάσημων ποικιλιών σταφυλιού και με θέα τις εικόνες της ελληνικής υπαίθρου προτείνει μοναδικά κρασιά, συνοδεύοντάς τα με τους νοστιμότερους μεζέδες του κάθε τόπου. Πρόκειται για έναν πολύτιμο οδηγό για όσους αγαπούν αλλά και για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τις αμπελοοινικές τους εξερευνήσεις. Από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ
Τα τσίπουρα στον Βόλο: Ο απόλυτος οδηγός τσιπουροποσίας
Ένα εγχειρίδιο από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη, εικαστικό και καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας, που απευθύνεται τόσο στους μη μυημένους στην συμποσιακή συνθήκη της «τσιπουροκατάστασης» που εδώ και εκατό χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στον Βόλο, όσο και στους ντόπιους μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην τσιπουροποσία συστήνοντάς τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να απολαύσουμε ένα ή και περισσότερα τσιπουράκια. Το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, το πως καθόμαστε, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο ρυθμός είναι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ένας μερακλής Βολιώτης σε ρόλο ξεναγού, μας χαρίζει έναν ανθρωπολογικό οδηγό ευδαιμονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα κείμενο με ζωηρές περιγραφές που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα τσιπουράδικο του Βόλου, πλάι στο κύμα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος.
Άντονι Μπουρντέν: Αγαπημένα
Το τελευταίο βιβλίο του εκλιπόντος celebrity chef, με τίτλο «Αγαπημένα cookbook», είναι ίσως το πιο προσωπικό του δημιούργημα, αφού στις 300 σελίδες του συγκεντρώνει τις πιο αγαπημένες του συνταγές, από τη δική του κουζίνα αλλά και από τα ταξίδια του, δοσμένες με τον ξεχωριστό τρόπο του, ώστε να βοηθήσει όποιον τις ετοιμάσει να καταπλήξει με τις ικανότητές του. Τις συνοδεύει δε και με προσωπικές εξομολογήσεις, κάνοντας αυτό το βιβλίο πολλά περισσότερα από ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής. Στις σελίδες του βρίσκουμε συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού (πρωινό, σαλάτες, σούπες, σάντουιτς, τα βασικά τού πάρτι, κανόνες των χάμπουργκερ, ζυμαρικά, ψάρια και θαλασσινά, πουλερικά, Ημέρα των Ευχαριστιών, κρέας, συνοδευτικά, επιδόρπια, ζωμοί, σάλτσες και ντρέσινγκ), με μια σύντομη εισαγωγή ή ιστορία σε κάθε κεφάλαιο και σε κάθε συνταγή. Μάλιστα, έχει φροντίσει να εξηγεί αναλυτικά και βήμα προς βήμα τις συνταγές και τις τεχνικές, με το δικό του αθυρόστομο και χιουμοριστικό ύφος, που γνωρίσαμε μέσα από τις εκπομπές του. Κυκλοφορεί από την ΠΕΔΙΟ Εκδοτική