Με υπέροχη γεύση αλλά και με την μυρωδιά του κάστανου να κυριαρχεί, αυτά τα ταρτάκια συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.
Υλικά
- 8 έτοιμες βάσεις για ατομικές τάρτες (του εμπορίου)
- 250γρ. κάστανα ψημένα καθαρισμένα
- 120γρ. ζάχαρη περασμένη στο μπλέντερ για 1 λεπτό
- 3 αβγά χτυπημένα
- 2 κουτ. γλυκού ρούμι
- 300ml κρέμα γάλακτος
- κερασάκια γλασέ για το γαρνίρισμα
Tips
- Αντί για ατομικά ταρτάκια μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη τάρτα σε ταρτιέρα με 24-26εκ. διάμετρο
- Μπορείτε να φτιάξετε τη μους και με πορτοκάλι. Στον πουρέ κάστανου προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, 2 κουτ. σούπας ρούμι και ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέτετε τμηματικά στο τέλος ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού. Αναμιγνύετε τα δύο μίγματα μέχρι να ενσωματωθούν και τα σερβίρετε σε κολονάτα ποτήρια. Τα γαρνίρετε με κερασάκια γλασέ ή άλλα φρούτα γλασέ τις αρεσκείας σας ή και με τρούφα σοκολάτας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα ψημένα κάστανα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Χαράζετε τα κάστανα πάνω και κάτω σταυρωτά και τα ψήνετε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ανοίξει η φλούδα τους. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Να υπολογίσετε ότι τα καθαρισμένα κάστανα είναι το μισό βάρος από το αρχικό.Βήμα 2
Βάζετε τα κάστανα σε κατσαρόλα και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν κατά 3εκ. Τα σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάτε μισό φλιτζάνι από το νερό τους και τα στραγγίζετε. Περνάτε τα βρασμένα κάστανα με το νερό τους στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές.Βήμα 3
Αναμιγνύετε τον πουρέ με τη ζάχαρη, τα αβγά και το ρούμι σε μπολ που θα μπορείτε να τοποθετηθεί πάνω από κατσαρόλα ή σε μπεν μαρί.Βήμα 4
Γεμίζετε την κατσαρόλα (ή το κάτω μέρος του μπεν μαρί) μέχρι τη μέση με νερό και το βάζετε να βράζει σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε από πάνω το μπολ με το μίγμα και το χτυπάτε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει καλά σαν πουτίγκα. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.Βήμα 5
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την προσθέτετε τμηματικά με ελαφριές κινήσεις στον πουρέ κάστανου μέχρι να αναμιχθεί καλά με το μίγμα.Βήμα 6
Γεμίζετε τις βάσεις ταρτών ομοιόμορφα και τις βάζετε στο ψυγείο για να κρυώσουν για 6 ώρες τουλάχιστον. Τις γαρνίρετε με κερασάκια πριν το σερβίρισμα.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή