Άλλοι φτιάχνουν ζωμούς από κρέας για να νοστιμίσουν το φαγητό και άλλοι για να αποκτήσουν τη λαμπερή επιδερμίδα των ονείρων τους!
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο ζωμός από κόκαλα που έχουν σιγοβράσει για ώρες είναι η νέα τάση στη διατροφή, στην οποία ορκίζονται και τα μοντέλα, καθώς θεωρείται ότι κάνει πολύ καλό τόσο στην επιδερμίδα όσο και στις αρθρώσεις. Ο κυριότερος λόγος; Το κολλαγόνο που περιέχει.
Πέρα από το κολλαγόνο όμως, ένας ζωμός από κόκαλα από μοσχάρι ή κοτόπουλο που έχουν βράσει παρέα με λαχανικά, περιέχει μεταξύ άλλων αμινοξέα, φώσφορο και μαγνήσιο, τα οποία επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (δεν πίνουμε τυχαία ζωμούς σε περίπτωση κρυολογήματος), κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα και καταπολεμά τις φλεγμονές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ζωμού είναι το γνωστό μοντέλο Jesinta Franklin από την Αυστραλία, που σε συνέντευξη της στο αυστραλιανό Harper’s Bazaar είχε δηλώσει ότι το θεωρεί φυσικό μπότοξ. «Για την ακρίβεια έχω εμμονή με το ζωμό από κόκαλα. Ορκίζομαι ότι δεν το αποκαλούν τυχαία φυσικό μπότοξ. Κάνει το δέρμα να λάμπει και να είναι σφριγηλό, απλά και μόνο επειδή είναι πλούσιο και κολλαγόνο», είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι προσπαθεί να το προσθέτει σε όσα περισσότερα πιάτα μπορεί μέσα στην ημέρα της και το βάζει ακόμη και σε παγοθήκες για να γίνει παγάκια που στη συνέχεια προσθέτει στα smoothies της.
«Κάθε Δευτέρα αγοράζω ένα βιολογικό κοτόπουλο, το βάζω στο slow cooker για 10-12 ώρες και έχω ζωμό για όλη την εβδομάδα, για να το απολαμβάνω στο πρωινό μου, ως απογευματινό σνακ ή στο βραδινό μου. Απλά το αγαπάω», πρόσθεσε η Franklin.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ το ζωμό από κοτόπουλο, μπορείς να φτιάξεις την παρακάτω συνταγή:
Ζωμός κοτόπουλου
Υλικά για 2,5 λίτρα ζωμό:
2 κιλά φτερούγες κότας
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
1 καρότο ολόκληρο, καθαρισμένο
1 κομμάτι σέλερι
1 μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι
10 κόκκους πιπέρι μαύρο
4 λίτρα νερό
Σε μια κατσαρόλα τοποθετείς το νερό και τις φτερούγες και το βάζεις σε δυνατή τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και ξεκινάς το ξάφρισμα. Ξαφρίζεις για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζεις για άλλες 4 ώρες. Αν θέλεις, βάζεις τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπουκέτο από τουλπάνι (μπουκέ γκαρνί). Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος έχει εξατμισθεί πολύ το νερό, πρέπει να συμπληρώνεις έτσι ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες.
Δες επίσης:
Φτιάχνουμε νόστιμες και θρεπτικές διαυγείς σούπες