Ένα πολύ γευστικό, θαλασσινό πιάτο που θα συνδυάσετε ιδανικά με ένα ποτήρι ούζο ή λευκό κρασί.
Υλικά
- 500γρ. κριθαράκι χοντρό
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 κολοκύθι
- 10 ντοματίνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο
- 10γρ. κουκουνάρι
- 1 χοντρή σκελίδα σκόρδο
- 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
- 1 ποτήρι του κρασιού ξίδι
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 4 σπόρους κόλιανδρο
- 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
Για το κριθαράκι
Για το πέστο
Για το χταπόδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι, προσθέτετε κρύο νερό μέχρι να καλυφθεί, ρίχνετε το ξίδι, το κρασί, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και τον κόλιανδρο. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και στη συνέχεια το βγάζετε από την κατσαρόλα και το τοποθετείτε σε πιατέλα.Βήμα 2
Ψιλοκόβετε το σκόρδο, το ανακατεύετε με το ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι και περιχύνετε με αυτό το χταπόδι. Μόλις κρυώσει το κόβετε σε μπουκιές και το διατηρείτε στο ψυγείο με όλα του τα ζουμιά.Βήμα 3
Στην ίδια κατσαρόλα βράζετε το κριθαράκι με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 12-14 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύετε το κριθαράκι για να μην κολλήσει. Το σουρώνεται και το κρυώνετε με νερό, για να σταματήσει ο βρασμός. Κατόπιν το τοποθετείτε σε μπολ και προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε να μην κολλήσει.Βήμα 4
Κόβετε σε μικρά κυβάκια τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο, τις πιπεριές και το κολοκύθι. Στη συνέχεια κόβετε τα ντοματίνια στα 4 και προσθέτετε όλα τα υλικά στο μπολ με το κριθαράκι και ανακατεύετε.Βήμα 5
Βάζετε στο μούλτι όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός.Βήμα 6
Τοποθετούμε το χταπόδι στο μπολ με το κριθαράκι, περιχύνετε με το πέστο, ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύετε και σερβίρετε.Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr