Τα μπλε τυριά λόγω της έντονης μυρωδιάς τους, δεν είναι αγαπητά σε όλους. Πού οφείλεται όμως το χρώμα και ο -απωθητικός για πολλούς- αρωματικός τους χαρακτήρας;

Τα μπλε τυριά είναι ορισμένα είδη τυριών από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στα οποία έχουν αναπτυχθεί αποικίες από μύκητες του γένους Penicillium, που δημιουργούν και τα χαρακτηριστικά μπλε τμήματα. Ενίοτε, ο μύκητας προστίθεται απ’ ευθείας στο ζεστό γάλα ή σε κάποιες περιπτώσεις μπολιάζεται σε κεφάλια τυριού από τα οποία έχει μόλις αποσπαστεί το τυρόπηγμα. Αυτά είναι που δίνουν στο μπλε τυρί και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Αν είστε αλλεργικοί στην πενικιλίνη, μην ανησυχείτε, καταστρέφεται κατά τη διαδικασία της ωρίμασης και δεν πρόκειται να σάς προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Το άρθρο της εβδομάδας