Ο Οδηγός Michelin Main Cities of Europe για το 2019 ανακοινώθηκε σε λαμπρή τελετή στη Βιέννη και για μία ακόμα χρονιά στον ελληνικό έναστρο ουρανό επικρατεί νηνεμία, χωρίς ανατροπές πέραν ενός νέου Bib Gourmand που απέσπασε η γαστροπάμπ 7 Food Sins και της πρότασης του Sense από τον Οδηγό με Michelin Plate.

Τα εστιατόρια Varoulko Seaside, Hytra και Σπονδή (από πάνω προς τα κάτω) διατήρησαν και φέτος τα αστέρια τους

Στη φετινή έκδοση του Οδηγού, συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά η Ισλανδία και η Κροατία ενώ σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, τα δύο αστέρια της διατήρησε η Σπονδή, ενώ το ένα αστέρι τους διατήρησαν η Hytra, το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι και το Βαρούλκο Seaside του Λευτέρη Λαζάρου. Το εστιατόριο Funky Gourmet δεν συμπεριλήφθηκε φέτος στις επιλογές των επιθεωρητών γιατί είναι κλειστό εν όψει μεταφοράς του στο ξενοδοχείο Hilton το 2020. Τη διάκριση Bib Gourmand διατήρησαν το Αθήρι, το Nolan και το Οικείο, ενώ για πρώτη φορά προτείνεται με Bib Gourmand το 7 Food Sins. Το σύμβολο του Bib Gourmand χρησιμοποιείται από τη Michelin από το 1997 ως ένδειξη αναγνώρισης της καλής ποιότητας-τιμής των εστιατορίων. Στους Οδηγούς τα εστιατόρια αυτής της κατηγορίας αναγράφονται με το εικονίδιο του «Bibentum», δηλαδή της γνωστής φιγούρας του «Michelin man», που γλύφει τα χείλη του.


Πιάτο του 7 Food Sins, της γαστροπάμπ που για πρώτη φορά προτείνεται με Bib Gourmand

Ελάχιστες αλλαγές και στην κατηγορία των εστιατορίων με Michelin Plate, η οποία φέτος περιλαμβάνει τα GB Roof Garden, Electra Roof Garden, Premiere, 2 Mazi, Cookoovaya, CTC, Sushimou, Vezene και Άνετον ενώ για πρώτη φορά, προτείνεται με Michelin Plate και το Sense. Το «L’Assiette Michelin» ή «The Plate» είναι το σύμβολο του πιάτου και του μαχαιροπίρουνου που οι επιθεωρητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στον Οδηγό για το Παρίσι το 2016 -και έκτοτε σταδιακά σε όλους τους Οδηγούς παγκοσμίως- προκειμένου να υποδείξουν και άλλα ποιοτικά εστιατόρια που επισκέφθηκαν στα οποία όμως δεν απέδωσαν αστέρι ούτε ανήκαν στην κατηγορία «Bib Gourmand». Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για ένα νέο βραβείο αλλά για διαφορετική μορφοποίηση του Οδηγού. Ωστόσο, αν και πιο εκλαϊκευμένα θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το εν λόγω σύμβολο «βραβείο της παρηγοριάς», ουσιαστικά πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση για τα εστιατόρια που το φέρουν για ευνόητους λόγους: βρίσκονται στη watch list των επιθεωρητών λόγω του ποιοτικού φαγητού που προσφέρουν και αυτό λέει πολλά. Κάπου εδώ ωστόσο -έστω και τυπικά- πρέπει να επισημάνω ότι σε ελληνικό έδαφος γαστρονομικά γίνεται σοβαρή δουλειά και η στασιμότητα στο κομμάτι των αστεριών και των Bib Gourmands δεν αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής που ανθεί ακόμα και εν καιρώ οικονομικής ύφεσης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όλοι λοιπόν.

Ο Gwendal Poullennec, International Director στους Οδηγούς Michelin δήλωσε: «Ο Οδηγός Main Cities of Europe καλύπτει 22 χώρες και προτείνει περισσότερα από 1.900 εστιατόρια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς φέτος προστέθηκαν το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας καθώς και το Ζάγκρεμπ και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές στους αναγνώστες μας στην Ευρώπη». Συνολικά, 7 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη διακρίθηκαν με 2 αστέρια, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 92. Με 1 νέα προσθήκη, τα εστιατόρια με την ανώτατη διάκριση, τα 3 αστέρια, ανέρχονται πλέον σε 23. Επιπλέον, 44 νέα εστιατόρια διακρίθηκαν με 1 αστέρι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 382 για φέτος.

Δείτε επίσης

Michelin Γαλλίας 2019: Οι μεγάλες ανατροπές και το τρίτο αστέρι του Mauro Colagreco

Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους

Οι «προάγγελοι» του Οδηγού Michelin

 

Το άρθρο της εβδομάδας