Η κρητική διατροφή είναι από τα πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής, με τις συνταγές που συναντιούνται στο νησί να ποικίλουν ανάλογα με την εποχή αλλά και την περιοχή. Μία από τις πιο εμπεριστατωμένες καταγραφές τους ανακαλύψαμε στις σελίδες του βιβλίου «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα».
Ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη κυκλοφόρησαν το βιβλίο τους το 1995 και από τότε ακολούθησαν αρκετές επανεκδόσεις, με το βιβλίο να είναι κάθε φορά πιο πλούσιο σε πληροφορίες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας πλήρης οδηγός τόσο των παραδοσιακών συνταγών του νησιού όσο και των διατροφικών συνηθειών των Κρητικών καθώς των παραδόσεων που σχετίζονται με τη γαστρονομία του νησιού. Οι συγγραφείς άλλωστε, μελέτησαν την ιστορική εξέλιξη της διατροφής τους, τις συνήθειες και τις καθημερινές και εορταστικές τροφές και παράλληλα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από όλες τις περιοχές της Κρήτης έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και συνταγών που δείχνουν το χαρακτήρα της κουζίνας του νησιού και τεκμηριώνουν την ταυτότητα της Κρητικής Διατροφής.
Προσωπικά, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου με τις 520 συνολικά συνταγές, αισθάνθηκα σαν να μπήκα ξανά στην κουζίνα της γιαγιάς μου. Ανακάλυψα τη συνταγή για τα ζεματιστά κουλουράκια της που τόσο μου άρεσαν ή για τα ανεβατά καλιτσούνια που έχουν την τιμητική τους το Πάσχα και παράλληλα, διαπίστωσα πόσες ακόμη άγνωστες συνταγές υπάρχουν ακόμη και για κάποιον που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη. Η αιτία; Τα διαφορετικά υλικά και οι διαφορετικές συνταγές από περιοχή σε περιοχή, που αξίζει όλοι -κρητικοί και μη- να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν, αφού εκτός από νόστιμες είναι και πολύ υγιεινές.
Στα μεγάλα ατού του βιβλίου και η προσεγμένη καταγραφή των παραδόσεων αλλά και των παραδοσιακών υλικών, με τρόπο απλό και κατανοητό, που κάνει κάθε αναγνώστη να γνωρίσει σε βάθος τον πλούτο της κρητικής γαστρονομίας.
info
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καρμάνωρ, www.karmanor.gr