saligaria me xinohondro IMG_0357
clock icon
2:0'

Συμπεθεριό με χοχλιούς, χόντρο και κολοκυθάκια

Υλικά

  • 1 κιλό χοχλιούς
  • 400γρ. χόντρο ή ξινόχοντρο
  • 500γρ. κολοκυθάκια μέτρια, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 400 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Πώς καθαρίζονται οι χοχλιοί: Οι χοχλιοί που αγοράζονται μέσα σε σακούλα με αραιή ύφανση είναι έτοιμοι για μαγείρεμα. Αν έχετε χοχλιούς κατευθείαν από συγκομιδή, τότε θα πρέπει να τους «ταΐσετε» για 1 μέρα με αλεύρι για να καθαρίσουν τα έντερά τους. Τους βάζετε σε τρυπητό δοχείο ή καλάθι με ένα ταψί αλεύρι στον πάτο και το σκεπάζετε καλά γιατί θα βγουν από το καλάθι όταν ζωντανέψουν και θα τους κυνηγάτε σε τοίχους και ταβάνια. Τους έτοιμους χοχλιούς του εμπορίου τούς βάζετε σε μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό και μετά αφαιρείτε με μυτερό μαχαίρι τη μεμβράνη (επίφραγμα) που σχηματίζεται στα στόμιά τους. Μετά τους αφήνετε για 30-45 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίζουν να ζωντανεύουν και να βγαίνουν από το κέλυφός τους. Πετάτε όσους δεν βγαίνουν γιατί έχουν ψοφήσει. Βράζετε αρκετό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και ρίχνετε μέσα τους χοχλιούς. Τους βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να βγάλουν τον αφρό τους και τους στραγγίζετε. Τους ξεβγάζετε με άφθονο κρύο νερό και είναι έτοιμοι για μαγείρεμα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκυθάκια με μελιτζάνες.

Το συμπεθεριό στην Κρήτη χαρακτηρίζει ένα φαγητό του οποίου τα υλικά δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους μέχρι να «συμπεθεριάσουν» στο τσουκάλι. Η κάθε περιοχή της Κρήτης έχει και το δικό της συμπεθεριό που συνήθως περιλαμβάνει κάποιο «πάντρεμα» διαφόρων λαχανικών μεταξύ τους ή με χοχλιούς ή ακόμα με χόντρο ή ξινόχοντρο.

Ετοιμάζετε τους χοχλιούς (βλ. tip)
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες. Όταν πάρουν βράση προσθέτετε τους χοχλιούς. Ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό και τους αφήνετε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
Βγάζετε τους χοχλιούς από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε άλλο 1½ φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε το χόντρο, το σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Προσθέτετε τους χοχλιούς και τους αφήνετε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τους χοχλιούς (βλ. tip)

Βήμα 2

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες. Όταν πάρουν βράση προσθέτετε τους χοχλιούς. Ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό και τους αφήνετε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Βγάζετε τους χοχλιούς από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Ρίχνετε άλλο 1½ φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε το χόντρο, το σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Βήμα 5

Προσθέτετε τους χοχλιούς και τους αφήνετε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη