Σε αυτή τη νηστεία επιλέγουμε θράψαλο αντί καλαμαριού, που είναι και πιο οικονομικό και πιο ουδέτερο σε γεύση.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 3 θράψαλα μέγεθος large
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 5 ντοματίνια
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 πρέζες κύμινο
- 2 πρέζες καπνιστή πάπρικα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
- μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κεφάλια, κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και το κάθε μισό το κόβουμε σταυρωτά στα 4. Κόβουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια στη μέση. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο και την πάπρικα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα σώματα και τα κεφάλια από τα θράψαλα. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ και από τις δύο πλευρές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 2
Αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ μέχρι να μειωθεί το κρασί και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστή κατσαρόλα μέχρι τα θράψαλα να γίνουν τρυφερά και να έχει μείνει περίπου 1 φλιτζάνι υγρό. Αφαιρούμε τα θράψαλα και τα κρεμμύδια και σουρώνουμε τα υγρά, πιέζοντας τα ντοματίνια να σπάσουν.
Βήμα 3
Κρατάμε τα θράψαλα καλυμμένα με ένα πιάτο μέχρι να κρυώσουν και σε ένα μικρό τηγανάκι μειώνουμε τα υγρά στο μισό. Κόβουμε τα θράψαλα σε τετράγωνα κομμάτια 3x3 εκ. και τα ανακατεύουμε με το συμπυκνωμένο ζουμάκι. Περνάμε τα θράψαλα με τα κρεμμύδια σε ξυλάκια για σουβλάκι και τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή σε δυνατό γκριλ και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M