tarta
clock icon
35'

Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 350γρ. ψαχνά γαλοπούλα ψημένα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο τσαμπί σταφύλι άσπρο ή μαύρο και άσπρο (τις ρόγες ανακατεμένες)
  • ½ ποτηριού λευκό κρασί
  • ¼ ποτηριού μπράντι
  • λάδι και βούτυρο
  • 3 κρόκους αβγών
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε αντί για γαλοπούλα να φτιάξετε την τάρτα σας και με κουνέλι. Θα χρειαστείτε 350γρ. ψαχνά από κουνέλι ψημένα, ψιλοκομμένα.

Μια μοναδικά γευστική τάρτα, που μπορείτε να σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή ακόμη και να την απολαύσετε ως σνακ.

Μουσκεύετε τις ρόγες στο μπράντι για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για τη ζύμη: βάζετε το αλεύρι σε μπολ, κάνετε μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το μαλακωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε γρήγορα όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να έχετε ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Το πλάθετε σε μπάλα, το τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ σοτάρετε με δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και βούτυρο τα κρεμμυδάκια και τη γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν.
Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τις μαριναρισμένες ρόγες των σταφυλιών και περιχύνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 2 χιλ. Σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες και τρυπάτε όλη την επιφάνεια με πιρούνι.
Προψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Έπειτα απλώνετε από πάνω το κρύο μίγμα της γαλοπούλας. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω από τη γεμισμένη τάρτα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC και ψήνετε την τάρτα για 10 λεπτά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε τις ρόγες στο μπράντι για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 2

Για τη ζύμη: βάζετε το αλεύρι σε μπολ, κάνετε μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το μαλακωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε γρήγορα όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να έχετε ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Το πλάθετε σε μπάλα, το τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο 1 ώρα περίπου.

Βήμα 3

Στο μεταξύ σοτάρετε με δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και βούτυρο τα κρεμμυδάκια και τη γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τις μαριναρισμένες ρόγες των σταφυλιών και περιχύνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 2 χιλ. Σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες και τρυπάτε όλη την επιφάνεια με πιρούνι.

Βήμα 6

Προψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Έπειτα απλώνετε από πάνω το κρύο μίγμα της γαλοπούλας. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω από τη γεμισμένη τάρτα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC και ψήνετε την τάρτα για 10 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey