Το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα που περισσεύουν από το γιορτινό τραπέζι γίνονται εξαιρετικές πίτες, στρούντελ στην περίπτωσή μας.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 4 φλιτζάνια κοτόπουλο ψητό, μαδημένο σε ίνες
- 2 φλιτζάνια κίτρινα τυριά τριμμένα
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2-3 φλιτζάνια γάλα
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 3 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι ή μπέικον σοταρισμένα.
- Το στρούντελ γίνεται ωραιότατο και και με φύλλο κρούστας. Θα χρησιμοποιήσετε 5 φύλλα κρούστας, ένα ένα ξεχωριστά λαδωμένο ή βουτυρωμένο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε σε χαμηλή φωτιά το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει, προσοχή να μη σφίξει πολύ η κρέμα.Βήμα 2
Μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε κατά μήκος της σφολιάτας, στη μία άκρη της, τη γέμιση, τυλίγετε τις γωνίες προς τα μέσα και σε συνέχεια σε ρολό. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τυλίξετε το ρολό κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, αφού προηγουμένως το βουτυρώσετε. Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή και δουλεύεται ευκολότερα κρύα από το ψυγείο.Βήμα 4
Βουτυρώνετε το ρολό και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται αυστηρά, ζεστό!Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή