soufle-me-patata-k-spanaki-IMG_0019
clock icon
1:15'

Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά

Υλικά

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 150γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, ζεματισμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από ασπράδια
  • 120γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για σπανάκι, μπορείτε να βάλετε σέσκουλα ή ακόμα χοντροτριμμένο και καλά στραγγισμένο κολοκύθι. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με άλλα τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας.

Εντυπωσιακή επιλογή, ιδανική για το κυριακάτικο brunch, αλλά ακόμα και αν δεν υιοθετείτε αυτή τη συνήθεια, ανοίγει τέλεια ένα επίσημο ή φιλικό γεύμα.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μαραθούν.
Στραγγίζετε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το προσθέτετε στα κρεμμυδάκια και το σοτάρετε λίγο σε δυνατή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε το τυρί, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τους κρόκους αβγών και τους προσθέτετε στο μίγμα.
Χτυπάτε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα και τα βάζετε στην άκρη.
Λιώνετε με πιρούνι σε μπολ τις πατάτες και φροντίζετε να μη γίνουν σαν πουρές, αλλά να σχηματιστούν με την πίεση του πιρουνιού μικρά κομματάκια πατάτας.
Προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις για να μείνει το μίγμα αφράτο.
Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα σε λαδωμένο βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ειδικό σκεύος για σουφλέ. Ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Φωτογραφία: Bαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μαραθούν.

Βήμα 2

Στραγγίζετε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το προσθέτετε στα κρεμμυδάκια και το σοτάρετε λίγο σε δυνατή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το τυρί, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τους κρόκους αβγών και τους προσθέτετε στο μίγμα.

Βήμα 4

Χτυπάτε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα και τα βάζετε στην άκρη.

Βήμα 5

Λιώνετε με πιρούνι σε μπολ τις πατάτες και φροντίζετε να μη γίνουν σαν πουρές, αλλά να σχηματιστούν με την πίεση του πιρουνιού μικρά κομματάκια πατάτας.

Βήμα 6

Προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις για να μείνει το μίγμα αφράτο.

Βήμα 7

Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα σε λαδωμένο βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ειδικό σκεύος για σουφλέ. Ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Φωτογραφία: Bαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή