Αβγά τηγανητά σε πληθωρική σάλτσα ντομάτας με πιπεράτη γεύση. Συνοδεύετε απαραιτήτως με αρκετές φέτες ζυμωτό ψωμί.

Υλικά
- 45γρ. ελαιόλαδο
- 250γρ. κρεμμύδι σε φέτες
- 1½ κιλό ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5γρ. πελτέ ντομάτας
- 1½ γρ. κύμινο
- 7γρ. πάπρικα γλυκιά
- 1γρ. τσίλι σε σκόνη
- 5-6 αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
- 150-200γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο
- 30-50γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2½-5γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι (διαμ. 27-30εκ.) να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 6-7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίσει να καραμελώνει το κρεμμύδι.
Βήμα 2
Παράλληλα πολτοποιείται στο μούλτι τις μισές ντομάτες. Τις υπόλοιπες τις κόβετε σε 8 κομμάτια.
Βήμα 3
Όταν το κρεμμύδι καραμελώσει προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, όλες τις ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 4
Μαγειρεύετε τη σάλτσα για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και ίσως 1 κουτ. γλυκού μέλι, για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις ντομάτες.
Βήμα 5
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με ένα κουτάλι κάνετε ένα μικρό αυλάκι στη σάλτσα για κάθε αβγό. Σπάτε στο κάθε αυλάκι από 1 αβγό και σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι. Μαγειρεύετε για 5-8 λεπτά.
Βήμα 6
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.