Νόστιμη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών που ψήνετε στο φούρνο και στη συνέχεια, σερβίρετε με αρωματική βινεγκρέτ.
Υλικά
- 600γρ. πατατούλες λεπτόφλουδες, πλυμένες καλά
- 300γρ. καρότα baby
- 6 μικρά παντζάρια (στο μέγεθος της πατάτας περίπου)
- 2 μέτριες μαραθόριζες (κρατάτε τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα)
- 8 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- αλάτι
- 125ml ελαιόλαδο
- 3ml ξίδι βαλσαμικό
- 1/3 κουτ. σούπας σπόρους γλυκάνισο κοπανισμένους
- 1 σκελίδα σκόρδο σε κομματάκια, ελαφρώς σοταρισμένο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μαραθόριζες κατά μήκος στη μέση ή στα 4 και κρατάτε στην άκρη τα φυλλαράκια τους. Ξεφλουδίζετε και τα κρεμμυδάκια.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζαράκια. Καλό είναι να τα τρίψετε με βούρτσα ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν έμεινε πάνω τους ίχνος χώματος.Βήμα 3
Αραδιάζετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κομμάτια της μαραθόριζας και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Αλατίζετε καλά, προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα. Στη 1 ώρα ελέγχετε με ένα πιρούνι αν ψήθηκαν όλα, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα μίγμα ομοιογενές και πηχτό.Βήμα 5
Σερβίρετε τα λαχανικά χλιαρά ή και κρύα, περιχύνοντας με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια του φινόκιο που κρατήσατε, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb