Θρεπτική και χορταστική σαλάτα με αγκινάρες, που μπορεί να γίνει ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ βραδινό.
Υλικά
- 10 μικρές αγκινάρες ή 6 μεγάλες, ωμές
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
- ½ ματσάκι ρόκα, πλυμένη, χοντροκομμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2-3 κλωναράκια βασιλικό φρέσκο
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 10 μαύρες ελιές
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι
- ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 κουτ. σούπας ξίδι
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ:
Tips
- Αν δεν προτιμάτε τις φρέσκες αγκινάρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγκιναράκια από βαζάκι, και, αντί για ρόκα, μαρούλι ή οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό των λεμονιών μαζί με τις λεμονόκουπες, για να μη μαυρίσουν. Κόβετε τις αγκινάρες σε πολύ λεπτά φετάκια. Αν τις προτιμάτε βρασμένες, τις βράζετε πρώτα σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Σε μια πιατέλα βάζετε τη ρόκα, τις αγκινάρες, το τριμμένο καρότο, το κρεμμύδι, ολόκληρα τα φύλλα του βασιλικού, τα ντοματίνια, τις ελιές, τον μαϊντανό, το θυμάρι και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατίζετε ελαφρά και ανακατεύετε. Στο multi χτυπάτε καλά όλα τα υλικά της βινεγκρέτ. Για να σερβίρετε, περιχύνετε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε πολύ καλά.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή