Σνακ ιδανικά για το σχολείο, το γραφείο αλλά και για το παιδικό πάρτι.
Υλικά
- 160γρ. βούτυρο φρέσκο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
- 60γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 2 αβγά + 1 ασπράδι για το άλειμμα
- φιστίκια χοντροαλεσμένα
- σουσάμι
- ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- κατίκι Δομοκού ή άλλο τυρί κρέμα
- ζαμπόν σε φέτες
- άνηθο ψιλοκομμένο
Για τα κριτσίνια
Για τα ρολά σάντουιτς
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα κριτσίνια: Ανακατεύετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την κεφαλογραβιέρα και τα 2 αβγά. Ζυμώνετε με τα χέρια και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε σε πιάτο τα φιστίκια και το σουσάμι. Πλάθετε τη ζύμη σε λεπτά μπαστουνάκια, μήκους 10-12εκ., τα αλείφετε με ασπράδι και τα ρολάρετε στο μίγμα των φιστικιών.Βήμα 3
Αραδιάζετε τα κριτσίνια σε ταψί σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί.Βήμα 4
Για τα ρολά σάντουιτς: Αραδιάζετε τις φέτες του ψωμιού στο τραπέζι και τις περνάτε από πάνω με τον πλάστη ώστε να πλατύνουν και να λεπτύνουν. Τις αλείφετε με κατίκι Δομοκού ή άλλο τυρί κρέμα, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σκεπάζετε με μία φέτα ζαμπόν την κάθε μία.Βήμα 5
Τυλίγετε κάθε μία φέτα σε σφιχτό ρολό και το σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας. Τα ρολά διατηρούνται στο ψυγείο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με άλλο αλλαντικό της επιλογής σας ή με τόνο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey