htapodi-me-revithia
clock icon
1:30'

Ρεβίθια φούρνου κοκκινιστά με χταπόδι

Υλικά

  • 200γρ. ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς σε νερό
  • 1½ κιλό χταπόδι καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Ρεβίθια και χταπόδι ταιριάζουν πολύ δίνοντας μια πεντανόστιμη, χυλωμένη ρεβιθάδα φούρνου που θα σας ενθουσιάσει.

Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό τους.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το χταπόδι: Το βάζετε σε κατσαρόλα και το βράζετε με το νερό που θα βγάλει για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει με ελάχιστο ζωμό.
Προσθέτετε στο χταπόδι το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνετε την ντομάτα, ένα φλιτζάνι από το ζωμό των ρεβιθιών, τη δάφνη, το μπαχάρι και ανάλογο πιπέρι. Προσέχετε να μη βάλετε αλάτι στην αρχή του μαγειρέματος επειδή το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του.
Σιγοβράζετε το φαγητό για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τα ρεβίθια. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος (προτιμότερο να είναι πήλινο). Αν ο ζωμός του φαγητού δεν σκεπάζει τα ρεβίθια και το χταπόδι, προσθέτετε λίγο από το ζωμό των ρεβιθιών που φυλάξατε ώστε να σκεπαστεί το φαγητό.
Προθερμαίνετε το φούρνου στους 180οC. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό τους.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το χταπόδι: Το βάζετε σε κατσαρόλα και το βράζετε με το νερό που θα βγάλει για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει με ελάχιστο ζωμό.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο χταπόδι το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνετε την ντομάτα, ένα φλιτζάνι από το ζωμό των ρεβιθιών, τη δάφνη, το μπαχάρι και ανάλογο πιπέρι. Προσέχετε να μη βάλετε αλάτι στην αρχή του μαγειρέματος επειδή το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του.

Βήμα 4

Σιγοβράζετε το φαγητό για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τα ρεβίθια. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος (προτιμότερο να είναι πήλινο). Αν ο ζωμός του φαγητού δεν σκεπάζει τα ρεβίθια και το χταπόδι, προσθέτετε λίγο από το ζωμό των ρεβιθιών που φυλάξατε ώστε να σκεπαστεί το φαγητό.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνου στους 180οC. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey