Μια ξεχωριστή και πολύ νόστιμη συνταγή με λαχανικά, που θυμίζει λίγο μπριάμ και ταιριάζει πολύ δίπλα σε ψητά κρέατα ως ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά για BBQ. Θα τα απολαύσετε καλύτερα παρέα με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο λάδι και, έπειτα, ξεκινώντας από έξω, τοποθετείτε σφιχτά τις ροδέλες λαχανικών σε ομόκεντρους κύκλους μέχρι να φτάσετε στο κέντρο.
Όταν φτάσετε στο κέντρο, βάζετε εκεί ολόκληρο το σκόρδο. Αν σας περίσσεψαν λαχανικά, γεμίζετε τα κενά του ταψιού. Χώνετε τις κορφούλες του δεντρολίβανου ανάμεσα στα λαχανικά, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.
Ψήνετε το φαγητό για 30-35 λεπτά, πασπαλίζοντάς το πού και πού με ελαιόλαδο, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για λίγα λεπτά. Έπειτα απομακρύνετε το σκόρδο από το κέντρο και μπήγετε μικρές σκελίδες ανάμεσα στα λαχανικά. Περιχύνετε το φαγητό με το βαλσαμικό ξίδι, πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο λάδι και, έπειτα, ξεκινώντας από έξω, τοποθετείτε σφιχτά τις ροδέλες λαχανικών σε ομόκεντρους κύκλους μέχρι να φτάσετε στο κέντρο.
Βήμα 2
Όταν φτάσετε στο κέντρο, βάζετε εκεί ολόκληρο το σκόρδο. Αν σας περίσσεψαν λαχανικά, γεμίζετε τα κενά του ταψιού. Χώνετε τις κορφούλες του δεντρολίβανου ανάμεσα στα λαχανικά, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Ψήνετε το φαγητό για 30-35 λεπτά, πασπαλίζοντάς το πού και πού με ελαιόλαδο, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Βήμα 4
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για λίγα λεπτά. Έπειτα απομακρύνετε το σκόρδο από το κέντρο και μπήγετε μικρές σκελίδες ανάμεσα στα λαχανικά. Περιχύνετε το φαγητό με το βαλσαμικό ξίδι, πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρετε.