Ένα κλασικό φαγητό που βρίσκουμε συχνά στις ταβέρνες με μοναδική νοστιμιά! Το ψάρι πλακί γίνεται στον φούρνο ή σε ρηχή κατσαρόλα και έχει αρκετές παραλλαγές.
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο φρέσκο ή παστό, ξαλμυρισμένο, σε φέτες
- 2-3 πατάτες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 250ml ντοματοχυμό
- 2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 50γρ. σταφίδα μαύρη
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τις πατάτες για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τη δάφνη και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Ρίχνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και επάνω ακουμπάτε το ψάρι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες, τον ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνετε με το μίγμα το περιεχόμενο του ταψιού, πασπαλίζετε με μαϊντανό και μοιράζετε τις σταφίδες.
Βήμα 3
Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180οC στον αέρα για 40 λεπτά. Αφαιρείτε και ψήνετε άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook