psilokomeni kalokairini salata me pitoules
clock icon
20'

Πολύχρωμη σαλάτα με τραγανές πιτούλες και μίγμα μπαχαρικών

Υλικά

  • 3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • ½ αγγούρι με το φλούδι του, πλυμένο καλά
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αραβική πίτα μεγάλη
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, σπασμένους
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο λάδι για το άλειμμα
  • αλάτι

Οι πιτούλες δίνουν την απαραίτητη τραγανότητα σε μια σαλάτα που θα λατρέψετε!

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βουτάτε τις ντομάτες για πολύ λίγο. Ύστερα τις βγάζετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και κόβετε τη σάρκα τους σε μικρά κομματάκια μέσα σε μια σαλατιέρα.

Αφαιρείτε τα σπόρια από την πράσινη πιπεριά και την ψιλοκόβετε σε κυβάκια. Κόβετε το αγγούρι σε μικρά κυβάκια καθώς και το κρεμμύδι. Τα ρίχνετε όλα στο ίδιο μπολ με την ντομάτα, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο, αλατίζετε, ρίχνετε το λεμόνι και το λάδι, το κύμινο και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σαλάτα σας να μαριναριστεί στο ψυγείο.

Αλείφετε την αραβική πίτα με λίγο λάδι και από τις δύο μεριές. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο και από τις δύο πλευρές για 2-3 λεπτά και μέχρι να γίνει τραγανή. Τη σπάτε με το χέρι σε μικρά κομματάκια και, όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σαλάτα, τα σκορπίζετε από πάνω της.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βουτάτε τις ντομάτες για πολύ λίγο. Ύστερα τις βγάζετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και κόβετε τη σάρκα τους σε μικρά κομματάκια μέσα σε μια σαλατιέρα.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα σπόρια από την πράσινη πιπεριά και την ψιλοκόβετε σε κυβάκια. Κόβετε το αγγούρι σε μικρά κυβάκια καθώς και το κρεμμύδι. Τα ρίχνετε όλα στο ίδιο μπολ με την ντομάτα, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο, αλατίζετε, ρίχνετε το λεμόνι και το λάδι, το κύμινο και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σαλάτα σας να μαριναριστεί στο ψυγείο.

Βήμα 3

Αλείφετε την αραβική πίτα με λίγο λάδι και από τις δύο μεριές. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο και από τις δύο πλευρές για 2-3 λεπτά και μέχρι να γίνει τραγανή. Τη σπάτε με το χέρι σε μικρά κομματάκια και, όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σαλάτα, τα σκορπίζετε από πάνω της.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb