pita-kourou-me-xaloumi
clock icon
60'

Πίτα κουρού με χαλούμι, σπανάκι και γαλοπούλα καπνιστή

Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμη κουρού
  • Για τη γέμιση

  • 300γρ. χαλούμι, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 8 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
  • 200γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το τελείωμα

  • 1 κρόκο αβγού, χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
  • 40γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Μια υπέροχη και πανεύκολη πίτα, που με τη συνοδεία ενός δροσιστικού χυμού παντζαριού γίνεται ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Το αφήνετε στην άκρη να στραγγίξει και να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Απλώνετε το φύλλο κουρού πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Στρώνετε ομοιόμορφα στο μισό φύλλο τις φέτες χαλούμι, αφήνοντας λίγο περιθώριο από τις άκρες. Από πάνω στρώνετε τη γαλοπούλα και στη συνέχεια απλώνετε ομοιόμορφα το σοταρισμένο σπανάκι.
Αλείφετε με νερό τις άκρες και καλύπτετε με το άλλο μισό φύλλο, πιέζοντας να κολλήσουν τα δύο φύλλα καλά και τα διπλώνετε σαν να κεντάτε. Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό, πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και το αμύγδαλο και ψήνετε για 17-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα εξωτερικά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Το αφήνετε στην άκρη να στραγγίξει και να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Βήμα 2

Απλώνετε το φύλλο κουρού πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Στρώνετε ομοιόμορφα στο μισό φύλλο τις φέτες χαλούμι, αφήνοντας λίγο περιθώριο από τις άκρες. Από πάνω στρώνετε τη γαλοπούλα και στη συνέχεια απλώνετε ομοιόμορφα το σοταρισμένο σπανάκι.

Βήμα 3

Αλείφετε με νερό τις άκρες και καλύπτετε με το άλλο μισό φύλλο, πιέζοντας να κολλήσουν τα δύο φύλλα καλά και τα διπλώνετε σαν να κεντάτε. Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό, πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και το αμύγδαλο και ψήνετε για 17-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα εξωτερικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb