salata patzaria me roz skordalia_slider
clock icon
60'

Παντζαροσαλάτα με ροζ σκορδαλιά

Υλικά

  • 1 κιλό παντζάρια (μαζί με τα τρυφερά πράσινα φύλλα)
  • 4 σκελίδες από ψημένο σκόρδο (ψήνετε τις σκελίδες με τις φλούδες κάποια στιγμή που καίει ο φούρνος)
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ή 1 ολόκληρο αν δεν χρησιμοποιήσετε καθόλου ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα (σαν σκόνη)
  • 2 κουτ. σούπας πολτό από παντζάρι, βρασμένο και λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Tips

  • Μπορείτε να παραλείψετε το λιωμένο παντζάρι από τη σκορδαλιά με αμύγδαλο και να μείνει ανοιχτόχρωμη.
  • Αν προσθέσετε 1-2 κουτ. σούπας από αυτή τη σκορδαλιά, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο σε βρασμένες πατάτες, θα έχετε την ευκαιρία να σερβίρετε στο τραπέζι σας μια υπέροχη πατατοσαλάτα!

Αγαπημένη χειμερινή σαλάτα, που δίνει ωραία γεύση και πολύ χρώμα σε κάθε τραπέζι. Για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα τα παντζάρια συνοδεύονται με μια σκορδαλιά που τα βάφει ροζ.

Καθαρίζετε, πλένετε καλά και βράζετε τους βολβούς των παντζαριών και τα φύλλα τους σε δύο ξεχωριστές κατσαρόλες με αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε τα παντζαρόφυλλα και τα παντζάρια και τα αφήνετε στην άκρη. Ξεφλουδίζετε τα παντζάρια, τα κόβετε στη μέση και μετά σε φέτες.
Ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό σε μπρίκι και διαλύετε μέσα το κορνφλάουρ. Το βάζετε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε με κουταλάκι μέχρι να πάρετε μια πηχτή, διάφανη κρέμα. Τη βάζετε στον κάδο του μίξερ.
Ξεφλουδίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις λιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού πριν τις ρίξετε στον κάδο με την κρέμα. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και μετά αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά λίγο λίγο και εναλλάξ τα λάδια ή το λάδι, το ξίδι και τα τριμμένα αμύγδαλα, χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο παντζάρι και χτυπάτε για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί.
Σερβίρετε σε πιατέλα πρώτα τα βρασμένα παντζαρόφυλλα και τοποθετείτε τριγύρω τα κομμάτια των παντζαριών. Αλατίζετε, περιχύνετε τη σαλάτα με λάδι και ξίδι και διακοσμείτε στο κέντρο της πιατέλας με μερικές κουταλιές από ροζ σκορδαλιά. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε, πλένετε καλά και βράζετε τους βολβούς των παντζαριών και τα φύλλα τους σε δύο ξεχωριστές κατσαρόλες με αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε τα παντζαρόφυλλα και τα παντζάρια και τα αφήνετε στην άκρη. Ξεφλουδίζετε τα παντζάρια, τα κόβετε στη μέση και μετά σε φέτες.

Βήμα 2

Ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό σε μπρίκι και διαλύετε μέσα το κορνφλάουρ. Το βάζετε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε με κουταλάκι μέχρι να πάρετε μια πηχτή, διάφανη κρέμα. Τη βάζετε στον κάδο του μίξερ.

Βήμα 3

Ξεφλουδίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις λιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού πριν τις ρίξετε στον κάδο με την κρέμα. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και μετά αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά λίγο λίγο και εναλλάξ τα λάδια ή το λάδι, το ξίδι και τα τριμμένα αμύγδαλα, χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο παντζάρι και χτυπάτε για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί.

Βήμα 4

Σερβίρετε σε πιατέλα πρώτα τα βρασμένα παντζαρόφυλλα και τοποθετείτε τριγύρω τα κομμάτια των παντζαριών. Αλατίζετε, περιχύνετε τη σαλάτα με λάδι και ξίδι και διακοσμείτε στο κέντρο της πιατέλας με μερικές κουταλιές από ροζ σκορδαλιά. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Έλενα Jeffrey