Ένα παραδοσιακό πιάτο του χωριού, που απαντάται σε πολλές εκδοχές. Εδώ σας προτείνουμε να το κάνετε λαχταριστά ‘πακετάκια’ με κοτόπουλο, φέτα, ντομάτα και αρωματικά… Σκέτη νοστιμιά!
Υλικά
- 750γρ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε μέτριους κύβους
- 450γρ. φύλλο κρούστας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2-3 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο (ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο)
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- 1-2 κρόκους αβγού, αναμεμιγμένους με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα των «πακέτων»
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και τα καλύπτετε με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το κοτόπουλο. Το αφήνετε να πάρει χρώμα και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη φέτα, τα αρωματικά και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Φτιάχνετε τα πακετάκια: Προθερμαίνετε πρώτα το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε ένα κομμάτι φύλλο κρούστας μέσα σε μπολ ή κεσεδάκι διαμέτρου 12εκ. και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο από πάνω σταυρωτά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με δύο φύλλα ακόμα. Βάζετε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του μπολ, διπλώνετε ένα ένα τα φύλλα προς τα μέσα και την καλύπτετε.Βήμα 4
Αναποδογυρίζετε το μπολ μέσα σε ένα λαδωμένο ταψί και ξεφορμάρετε ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό «πακετάκι». Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά (φύλλα και γέμιση) και τοποθετείτε τα «πακετάκια» δίπλα δίπλα στο ταψί. Αλείφετε με τον κρόκο αβγού και ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Συνοδεύετε το φαγητό με μικρές χυλοπίτες.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb