Οι μελιτζάνες εδώ συνδυάζονται με καβουρδισμένο πελτέ και σάλτσα ντομάτας και γίνονται ιδανική πρόταση για συνοδευτικό. Ένα διαφορετικό μεζεδάκι, που μπορεί να συμπληρώσει τέλεια ένα γεύμα.
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, σε μέτρια κομμάτια
- 75ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, καλά κοπανισμένους στο γουδί
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100ml κρασί λευκό
- 250ml ζωμό κότας φρέσκο ή ψυγείου
- λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 10 φύλλα δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε σουρωτήρι και αλατίζετε γενναιόδωρα. Αφήνετε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά, μέχρι να αποβάλουν την πικράδα τους. Τις ξεπλένετε και τις στύβετε καλά.Βήμα 2
Βάζετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνετε τον πελτέ και καβουρδίζετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα.Βήμα 3
Προσθέτετε τις μελιτζάνες και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τις μελιτζάνες να μαγειρευτούν για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 4
Για τη σάλτσα: Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύετε καλά.Βήμα 5
Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνετε τη μισή ποσότητα της σάλτσας και στρώνετε όμορφα τις μελιτζάνες. Καλύπτετε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε με λίγο έξτρα δυόσμο. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση