Ένα απολαυστικό χορτοφαγικό ορεκτικό, που θα λατρέψετε!
Υλικά
- 12 μεγάλα μανιτάρια άσπρα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ή 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 60γρ. τυρί chèvre
- 1 κρόκο αβγού
- 40γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας πέστο (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Αν περισσέψει γέμιση, την ψήνετε σε μικρό πυρίμαχο πιάτο ή την ανακατεύετε σε ομελέτα. Μπορείτε ακόμα να γεμίσετε μανιτάρια με κιμά, να προσθέσετε στη γέμιση σκόρδο και ψιλοκομμένες πιπεριές ή άλλα λαχανικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σκουπίζετε τα μανιτάρια με υγρή πετσέτα και βγάζετε τα ποδαράκια τους. Τραβάτε τη φλούδα τους (είναι πολύ εύκολο, ξεκινώντας από την άκρη).Βήμα 2
Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με λίγο λάδι και αλείφετε με πινέλο τα οκτώ από τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε για γέμισμα.Βήμα 3
Ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με όλα τα ποδαράκια. Ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι). Προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαραθούν.Βήμα 4
Ανακατεύετε το τυρί chevre, το πέστο, τον κρόκο του αβγού και το τριμμένο τυρί και προσθέτετε τα μανιτάρια. Γεμίζετε (φουσκωτά) πρώτα τα οκτώ και τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε στον πάτο του ελάχιστο νεράκι και λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο, στους 190oC για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια. Τα διατηρείτε ζεστά μέχρι να σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη