Τα ζυμαρικά φούρνου έχουν άλλη χάρη και εμείς δεν το κρύβουμε, στα κανελόνια και τα λαζάνια μια μικρή αδυναμία την έχουμε…
Βράζετε τα λαζάνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν λίγο αλλά να κρατάνε αρκετά (al dente). Τα στραγγίζετε καλά, τα ξεπλένετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν.
Ετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και, όταν κάψει, προσθέτετε μια στρώση από τις φέτες κολοκυθιών. Τις γυρίζετε μέσα στο λάδι προσεκτικά μέχρι να μαλακώσουν, τις βγάζετε και τις βάζετε σε μπολ. Συνεχίζετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο λάδι και τα κολοκυθάκια.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τη μαντζουράνα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το θυμάρι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη σπάσουν τα κολοκυθάκια.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύοντας συνεχώς ψήνετε το μίγμα για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα όλο μαζί ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Χωρίζετε τα λαζάνια και το μίγμα του τριμμένου τυριού σε δύο μέρη. Τοποθετείτε τα μισά λαζάνια σε μέτριο ταψί (25x35εκ.). Σκορπάτε λίγο τριμμένο τυρί με το βασιλικό από πάνω και κατόπιν στρώνετε όλα τα κολοκυθάκια πάνω από το τυρί. Κάνετε μια τελευταία στρώση με λαζάνια και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και βασιλικό.
Στρώνετε πάνω από τα λαζάνια την μπεσαμέλ και κατόπιν σκορπάτε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί με βασιλικό. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα λαζάνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν λίγο αλλά να κρατάνε αρκετά (al dente). Τα στραγγίζετε καλά, τα ξεπλένετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα κολοκυθάκια: σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και, όταν κάψει, προσθέτετε μια στρώση από τις φέτες κολοκυθιών. Τις γυρίζετε μέσα στο λάδι προσεκτικά μέχρι να μαλακώσουν, τις βγάζετε και τις βάζετε σε μπολ. Συνεχίζετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο λάδι και τα κολοκυθάκια.
Βήμα 3
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τη μαντζουράνα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το θυμάρι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη σπάσουν τα κολοκυθάκια.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύοντας συνεχώς ψήνετε το μίγμα για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα όλο μαζί ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Βήμα 5
Χωρίζετε τα λαζάνια και το μίγμα του τριμμένου τυριού σε δύο μέρη. Τοποθετείτε τα μισά λαζάνια σε μέτριο ταψί (25x35εκ.). Σκορπάτε λίγο τριμμένο τυρί με το βασιλικό από πάνω και κατόπιν στρώνετε όλα τα κολοκυθάκια πάνω από το τυρί. Κάνετε μια τελευταία στρώση με λαζάνια και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και βασιλικό.
Βήμα 6
Στρώνετε πάνω από τα λαζάνια την μπεσαμέλ και κατόπιν σκορπάτε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί με βασιλικό. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε και το σερβίρετε.