KOTOPOULO-ME-ELIES
clock icon
1:15'

Κοτόπουλο λεμονάτο με πράσινες ελιές

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μέτριο, σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2/3 φλιτζανιού μικρές ελιές πράσινες τσακιστές, ξαρμυρισμένες
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το κουσκούς

  • 300γρ. αραβικό κουσκούς (στιγμιαίο από συσκευασία)
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Το κοτόπουλο λατρεύει τα εσπεριδοειδή και αυτή η συνταγή το αποδεικνύει περίτρανα! Οι πράσινες ελιές χαρίζουν ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Πλένετε και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ίδιο λάδι και, όταν μαραθούν, προσθέτετε το κοτόπουλο, το ξύσμα λεμονιού και τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε και σοτάρετε άλλα 2 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το λεμόνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί το κοτόπουλο.
Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα του. Προσθέτετε τις ελιές τα τελευταία 5 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα.
Ετοιμάζετε το κουσκούς με το ζωμό κοτόπουλου σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Τοποθετείτε στο κάθε πιάτο από λίγο κουσκούς και από πάνω σερβίρετε το κοτόπουλο με τις ελιές και τη σάλτσα του. Πασπαλίζετε με μαϊντανό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ίδιο λάδι και, όταν μαραθούν, προσθέτετε το κοτόπουλο, το ξύσμα λεμονιού και τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε και σοτάρετε άλλα 2 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το λεμόνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί το κοτόπουλο.

Βήμα 3

Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα του. Προσθέτετε τις ελιές τα τελευταία 5 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το κουσκούς με το ζωμό κοτόπουλου σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Τοποθετείτε στο κάθε πιάτο από λίγο κουσκούς και από πάνω σερβίρετε το κοτόπουλο με τις ελιές και τη σάλτσα του. Πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή