kimadopitakia
clock icon
1:10'

Κιμαδοπιτάκια με σταφίδες και κάρι

Υλικά

  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 5 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλη ντομάτα, σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ. σούπας κάρι
  • 1 πακέτο ζύμη κουρού ή 1 πακέτο στρογγυλά πιτάκια κουρού
  • 1 αβγό χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο στο μπλέντερ, προσοχή όμως να μη λιώσουν.
  • Η ολόκληρη ζύμη κουρού βγάζει 18 κομμάτια, ενώ τα έτοιμα στρογγυλά κομμάτια βγάζουν 20.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στη μαγειρεμένη γέμιση 2-3 αβγά βραστά ψιλοκομμένα.

Πληθωρικά πιτάκια με κιμά, που μπορείτε να απολαύσετε ως σνακ ή μεζέ για να συνοδέψετε την μπίρα και το κρασί σας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, τις σταφίδες και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε, μέχρι να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχει σβόλους.

Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε να εξατμιστεί, προσθέτετε τον πελτέ, την ντομάτα, το κάρι, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε τα φύλλα σε μια επιφάνεια εργασίας και κόβετε το κάθε φύλλο σε 9 τετράγωνα κομμάτια ή απλώνετε τα έτοιμα στρογγυλά κομμάτια ζύμης. Βάζετε από λίγη γέμιση στη μια πλευρά της ζύμης και διπλώνετε στη μέση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρα.

Κλείνετε καλά τις άκρες και με το χέρι σας διπλώνετε ελαφρώς, κάνοντας πτυχές. Αλείφετε τα πιτάκια με το χτυπημένο αβγό και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η ζύμη. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, τις σταφίδες και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Βήμα 2

Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε, μέχρι να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχει σβόλους.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε να εξατμιστεί, προσθέτετε τον πελτέ, την ντομάτα, το κάρι, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε τα φύλλα σε μια επιφάνεια εργασίας και κόβετε το κάθε φύλλο σε 9 τετράγωνα κομμάτια ή απλώνετε τα έτοιμα στρογγυλά κομμάτια ζύμης. Βάζετε από λίγη γέμιση στη μια πλευρά της ζύμης και διπλώνετε στη μέση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρα.

Βήμα 5

Κλείνετε καλά τις άκρες και με το χέρι σας διπλώνετε ελαφρώς, κάνοντας πτυχές. Αλείφετε τα πιτάκια με το χτυπημένο αβγό και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η ζύμη. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα